GOTOVINA I MARKAČ PODNIJELI ŽALBU

Tužiteljstvo se nije žalilo na Čermakovu slobodu

17.05.2011 u 11:49

Bionic
Reading

Obrane hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača poslale su do isteka roka u ponedjeljak u ponoć Haškome sudu najave žalbi na nepravomoćnu presudu u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač', potvrdili su u utorak za Hinu odvjetnici dvojice optuženih generala. 'Rok za podnošenje žalbe bio je do jučer. Tužiteljstvo nije podnijelo žalbu', rečeno je Hini u Tužiteljstvu

Po neslužbenim informacijama, tužiteljstvo se nije žalilo, no posebni savjetnik glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza, Frederick Swinnen, isprva nije bio dostupan za potvrdu te informacije. Međutim, tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u utorak je potvrdilo Hini da se nije žalilo na presudu prvostupanjskog vijeća hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

'Rok za podnošenje žalbe bio je do jučer. Tužiteljstvo nije podnijelo žalbu', rečeno je Hini u Tužiteljstvu.

Prvostupanjsko vijeće Haškoga suda 15. travnja proglasilo je krivima generale Gotovinu i Markača i osudilo ih na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj, dok je general Ivan Čermak oslobođen svake odgovornosti i pušten na slobodu.

Nakon podnošenja najavi žalbe, pravilnik ICTY-ja predviđa rok od 75 dana za podnošenje same žalbe. Poslije toga druga strana ima rok od 40 dana da odgovori na tu najavu, pa slijedi daljnjih 15 dana roka za replike na odgovore.

Istekom tih rokova uspostavlja se žalbeno vijeće ICTY-ja za taj predmet koje zakazuje datum rasprave.

Presuda kojom je Čermak oslobođen svake odgovornosti postala je pravomoćna činjenicom da se haaško tužiteljstvo nije na nju žalilo, izjavio je u utorak za Hinu njegov bivši branitelj pred Haaškim sudom Čedo Prodanović.

'Sve je ovo bilo nepotrebno jer sve dokaze o stvarnoj ulozi generala Čermaka tužiteljstvo je imalo još 1999. godine', kazao je u telefonskom razgovoru zagrebački odvjetnik koji je Čermaka zastupao od njegovih prvih kontakata s Haaškim sudom.

Već se tada vidjelo da Čermak nema veze s operativnim zapovijedima te da nema operativnu vojsku, kao i da nema ingerencije nad policijom, podsjetio je Prodanović.

To što se tužiteljstvo odlučilo ne žaliti na presudu pokazuje da je ono sada shvatilo ono što smo mi od početka tvrdili i što je od početka bilo jasno, kazao je Prodanović podsjećajući da je Čermak svoju obranu iznio još 1999., godinu dana nakon što je istraga otvorena.

Čermak nije bio obuhvaćen optužnicom za Oluju 2001. godine, a na njega je proširena tri godine kasnije, podsjeća Prodanović na neobični tijek optužbi protiv njegova bivšeg branjenika.

Čermak se Haaškom sudu predao dobrovoljno u ožujku 2004. i na slobodu je pušten odmah po izricanju prvostupanjske presude 15. travnja ove godine. U haaškom je pritvoru proveo sedam