PRECIZIRANJE ODGOVORNOSTI

Tužiteljstvo predlaže izmjene Hadžićeve optužnice

30.01.2012 u 15:15

Bionic
Reading

Haško tužiteljstvo predložilo je raspravnom vijeću Haškoga suda izmjene optužnice protiv bivšeg vođe pobunjenih hrvatskih Srba Gorana Hadžića, kojima se precizira njegova odgovornost u okviru udruženog zločinačkog pothvata te ispravljaju neke nejasnoće u optužnici, objavio je u ponedjeljak Haški sud

Predloženim izmjenama optužnice jasnije se i preciznije iznose točke optužnice i one ne predstavljaju materijalnu izmjenu optužnice odnosno dodavanje novih točaka, navodi se u tužiteljskom prijedlogu podnesenom 27. siječnja.

Bivši predsjednik tzv. RSK optužen je za progon tisuća i ubojstvo stotina Hrvata na okupiranim hrvatskim područjima tijekom Domovinskog rata te za niz drugih zločina među kojima su zlostavljanja, razaranja i pljačka.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno ukloniti Hrvate i drugo nesrpsko stanovništvo s trećine hrvatskog teritorija koji su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Hadžić je tijekom rata najprije obnašao dužnost predsjednika vlade samoproglašenog SAO SBZS-a, a nakon toga bio je i predsjednik samoproglašenog RSK.

Tužiteljstvo navodi da izmjenama želi preciznije definirati Hadžićev značajan doprinos udruženom zločinačkom poduhvatu kako djelima, tako i propustima. Njega se tereti da je planirao, poticao, naređivao i pomagao u zločinima tako što je ohrabrivao ili odobravao politiku progona, nasilje i druga zlodjela. Tužiteljstvo želi pojasniti da je zlodjela počinio i time što nije poduzimao potrebne mjere u cilju zaštite dviju skupina - zatočenika i nesrpskog stanovništva na okupiranim područjima.

Izmjenama tužitelji žele ukloniti i nejasnoće oko žrtava na način da iste žrtve u različitim točkama optužnice budu opisane na jednak način te nejasnoće oko područja koja obuhvaća optužnica.

'Predložene izmjene nisu nepravične prema Hadžiću. One mu bolje i detaljnije pojašnjavaju optužnicu i ne utječu na njegovo pravo da mu se sudi bez nepotrebnih odgoda... One ne dodaju nove točke optužnice i ne utječu na previđen početak i duljinu trajanja suđenja', navodi tužiteljstvo.

Hadžić je kao posljednji haški bjegunac uhićen 20. srpnja u Srbiji nakon sedmogodišnjeg bijega, a postupak protiv njega u Haagu je u predraspravnoj fazi i suđenje bi trebalo započeti za nešto manje od godinu dana. Prva statusna konferencija u tom predmetu održana je u studenome prošle godine.