MINISTROV RAT PROTIV NOVINARA

Tužiteljstvo odbilo, pa Karamarko sam tuži novinare

16.12.2008 u 12:02

Bionic
Reading

Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo kaznenu prijavu Tomislava Karamarka protiv novinara i blogera Željka Peratovića, ministar je podignuo privatnu tužbu zbog navodnog kaznenog djela širenja uznemirujućih glasina

U intervjuu koji je prije nekoliko dana dao Večernjem listu Karamarko je rekao da je internet zakonski siva zona te da se i o njemu svašta ispisalo na internetu, zbog čega je podignuo tužbe protiv dva blogera.

Jedan od njih je Željko Peratović, koji je dobio rješenje Općinskog kaznenog suda u Zagrebu da će se protiv njega provesti istraga zbog širenja uznemirujućih glasina. Peratović nije mogao reći koji su njegovi tekstovi (a objavio je niz članaka o POA-i i njezinu donedavnom šefu) povod tužbi jer taj podatak nije naveden u rješenju o provođenju istrage, piše Večernji list.

Karamarko je Peratovića prijavio i za odavanje državne tajne, a tužiteljstvo je postupalo po toj prijavi, pa je Peratović bio uhapšen, pretražen mu je stan i oduzeta su mu računala, ali još uvijek protiv njega nema sudskog postupka, niti se odustalo od progona. Prijavu za širenje uznemirujućih glasina odbacili su jer smatraju da zbog Peratovićeva bloga nije nastupilo uznemirenje većeg broja ljudi, bez čega nema kaznenog djela.

 

Kolumist Jutarnjeg lista Inoslav Bešker dobio je poruku da ga ministar namjerava tužiti zbog teksta u kojem je, dok je Karamarko još bio na čelu POA-e, kritizirao rad tajnih službi, i to povodom informacije da se Radovan Karadžić u vrijeme bijega kretao po Dalmaciji. Bešker je tajnoj službi spočitnuo Karadžića i prigovorio da se, umjesto bjeguncem, bavi novinarima.