islamističke skupine

Tužiteljstvo BiH zatražilo pritvor za osumnjičenog za terorizam

26.11.2018 u 14:06

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je od državnog suda zatražilo određivanje pritvora za Muniba Ahmetspahića, uhićenog prošlog tjedna u sarajevskoj zračnoj luci, potvrdivši kako ga se sumnjiči za povezanost s islamističkim terorističkim skupinama i sudjelovanje u ratnim sukobima na području Sirije i Iraka

U priopćenju dostavljenom medijima Tužiteljstvo BiH navelo je kako je Ahmetspahić (28), poznat i pod nadimcima Ebu Davud, Osman i Mugira, osumnjičen da je od 2013. godine u dva navrata kroz duže vremensko razdoblje boravio u Siriji i tamo se borio u redovima terorističkih organizacija Islamska država (ISIL) i Fronta al-Nusra.

Tijekom istrage koja je provedena prikupljeni su dokazi kako je on komunicirao s drugim državljanima BiH koji se nalaze u Siriji i Iraku, a tijekom boravka u BiH pomagao je odlazak jednog bosanskohercegovačkog državljanina na to područje.

Iz Tužiteljstva podsjećaju kako je Ahmetspahić povezan i s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim na petnaest godina zatvora zbog terorističkog napada na veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu 2011. godine.

U lociranju i istrazi Ahmetpashića, navelo je bosanskohercegovačko državno tužiteljstvo, ostvarena je značajna suradnja s partnerskim agencijama SAD-a. Ahmetpashića sada tretiraju kao osobu koja je počinila kazneno djelo organiziranja terorističke skupine i terorizma.