PRIMJENA NOVOG ZKP-A

Tužitelji vježbaju snimanje šest sati svaki dan

24.08.2011 u 10:13

Bionic
Reading

Sve je spremno za to da Zakon o kaznenom postupku od prvoga rujna u potpunosti stupi na snagu, uvjeravaju iz Ministarstva pravosuđa odbacujući tvrdnje da za to nisu stvoreni tehnički i materijalni preduvjeti koji DORH-u i policiji omogućuju cjelovitu primjenu tog zakona

Nakon što se dvije godine novi Zakon o kaznenom postupku primjenjuje na uskočka kaznena djela, organizirani kriminal, korupciju, raspačavanje droge i slično, od 1. rujna vrijedit će za sva kaznena djela. 'Do početka rujna sva državna odvjetništva bit će opremljena potrebnom audio-videoopremom za snimanje ispitivanja okrivljenika. U državnom proračunu osiguran je i novac za zapošljavanje novih kadrova - zamjenika županijskih i općinskih državnih odvjetnika, kao i daktilografa, stručnih suradnika i savjetnika', kazali su Vjesniku u Ministarstvu pravosuđa.

U DORH-u su predvidjeli da za kvalitetnu primjenu ZKP-a treba zaposliti 25 zamjenika županijskih tužitelja, 10 u općinskim tužiteljstvima, 20 savjetnika, 40 kriminalista i 20 daktilografa. Ministarstvo je procijenilo da je za punu primjenu ZKP-a potrebno svako državno odvjetništvo opremiti jednim kompletom opreme za audio-videosnimanje ispitivanja okrivljenika, a državna odvjetništva u većim gradovima s više takvih uređaja.

U državnom proračunu za 2011. godinu osiguran je novac za 70 kompleta opreme te je, nakon provedenog javnog natječaja, potpisan ugovor o njihovoj nabavi. Kroz projekt IPA 2008. koji je počeo u lipnju, nabavljena su još 32 dodatna kompleta opreme za državna odvjetništva i njih 38 za MUP.

Kako bi se osposobili za primjenu ZKP-a na sve slučajeve, županijski i općinski tužitelji svaki dan u Zagrebu šest sati vježbaju ispitivanje okrivljenika pred kamerama. Tužitelji su dobili i opsežan priručnik od nekoliko stotina stranica, koji bi im trebao pomoći u snalaženju u primjeni ZKP-a na konkretne situaciju.

U Ministarstvu podsjećaju i da su donijeli niz novih zakona te podzakonskih propisa, koji su usklađeni s novim ZKP-om, koji je i sam nedavno izmijenjen, pri čemu su prihvaćene primjedbe stručnjaka Europske komisije, koje su se odnosile uglavnom na produljenje rokova za postupanje policije i DORH-a u prethodnom postupku. Organizirano je i niz edukativnih radionica u kojima je sudjelovalo 1.485 sudaca, državnih odvjetnika i policijskih službenika. Osigurana su i sredstva za obvezne obrane po novom ZKP-u, a bude li potrebe, dodatni novac naći će se rebalansom proračuna ili prenamjenom postojećih sredstava.

S druge strane, u odvjetničkim krugovima zabrinuti su jer se novim ZKP-om, kako tvrde, krše ljudska prava okrivljenika, a Ustavni sud već dvije godine ne rješava zahtjev o ukidanju spornih dijelova. Glavna je zamjerka zbog koje odvjetnici nastoje srušiti ZKP na Ustavnom sudu, što on, kako tvrde, ne osigurava ravnopravnost stranaka u postupku, i to na štetu okrivljenika, koji ne moraju biti samo oni koji svjesno čine teška kaznena djela, već može biti riječ o bilo kojem građaninu koji se nađe pred sudom.