SUĐENJE DUŽNOVIĆU

'Tužitelji skrivaju snimku ubojstva policajca'

23.04.2010 u 12:42

Bionic
Reading

U nastavku suđenja Kazimiru Dužnoviću za ubojstvo policajca Ivana Grbavca u pljački banke u Sevetama prošle godine završeno je ispitivanje balističkog vještaka Vojina Maštruka. Obrana tvrdi da je njegova teza o ubojitom rikošetu potpuno neutemeljena, pa i izmišljena. Također tvrdi da postoji digitalna snimka događaja koju tužiteljstvo skriva

Dužnovićev odvjetnik Krešimir Krsnik detaljno je ispitivao Maštruka o svakoj čahuri pronađenoj u banci, nakon čega je Maštruko rekao da se njegovo vještačenje zasniva na približno točnim vrijednostima jer nije proveo 3D vještačenje. Na to je Krsnik rekao da je vještačenje 'hipoteza hipoteze hipoteze'.

Fragment jednog zrna završio je u otiraču kraj bankomata pokraj ulaznih vrata, jedno se zrno potpuno raspalo te nije pronađen nijedan njezin dio, treće se rikošetom rasprsnulo na nekoliko dijelova, a jedan od njih je bio ubojit za policajca Ivana Grbavca, tvrdi Maštruko.

Krsnik je zatim pokrenuo pitanje rikošeta. Tvrdi da je prema stručnoj literaturi to nemoguće jer se prema Maštrukovom vještačenju radi o kutu odbijanja od 55 do 100 stupnjeva, dok stručnjaci za rikošet tvrde da je najveći kut odbijanja rikošeta 15 stupnjeva.

Maštruko je to potvrdio i čak rekao da je kontaktirao mlađe kolege iz SAD-a koji su također rekli da nisu čuli za slučaj rikošeta pod kutem većim od 15 stupnjeva, ali ipak ostaje pri svom stajalištu. Naime, tvrdi da se s čeličnim zrnom nikada nije radio eksperiment za rikošet te da bi taj eksperiment tek trebalo napraviti.

Krsnik je rekao da mu vještačenje nalikuje na crtani film, da je to 'jedinstveni slučaj na kugli zemaljskoj' i da će tražiti potpuno novo vještačenje s obzirom da je sudac Vinja odbio njegov prijedlog da se pozove vještak koji bi potvrdio Maštrukovu tezu na osnovi dosadašnjeg vještačenja.

'Napisat ću pismeni prigovor na vještačenje koje je, smatram, navijačko, hipotetičko i izmišljeno', rekao je Krsnik i dodao kako ima podatak da postoji kontinuirana snimka ubojstva koju je zaštitarska tvrtka Sokol Marić snimila. Također tvrdi da za nju zna i tužiteljstvo. 'Ako snimka postoji, treba se pribaviti i mislim da se ona namjerno skriva', rekao je Krsnik.

Tužiteljstvo tvrdi da je danas od Krsnika prvi put čulo za snimku te također traži da se ona pregleda u slučaju da postoji.

Krsnik je pribavio fotografske zapise sa sigurnosne kamere koju je analizirao iz sekunde u sekundu te tvrdi da je netko drugi, a ne njegov branjenik Dužnović pucao u sekundi u kojoj je ubijen Grbavac.

Sudac Vladimir Vinja tražio je da se utvrdi postoji li kontinuirana snimka te je prihvatio Krsnikov prijedlog da se u svojstvu svjedoka pozovu članovi ekipe za očevid Marko Botek i Darko Džaja, koji se danas trebao pojaviti, ali mu poziv nije bio dostavljen jer mu se nije utvrdila adresa. Inače, Džaja je u veljači bio pritvoren zbog pljačke kladionica.