SLOBODAN BUDAK NAKON HAPŠENJA

'Tužit ću ovu zločinačku vlast'

16.07.2010 u 11:01

Bionic
Reading

Slobodan Budak, odvjetnik u mirovini, koji je zbog svoga djelovanja proganjan i od Tita i od Tuđmana, ovoga puta završio je u Kosoričinom zatvoru, jer se usudio pobuniti protiv projekta Varšavska kao i stotine drugih Zagrepčana. Najavio je tužbu protiv policije zbog prekoračenja ovlasti

'Naravno da ću ih tužiti, pa nisu oni moji prijatelji. Onaj koji me hapsi nije moj prijatelj nego neprijatelj i za mene je ovo zločinačka vlast', rekao je Budak koji je uhićen dok je stajao na zebri u Gundulićevoj ulici.

Tužba protiv Bandića

'Sudjelovao sam u pisanju kaznene prijave protiv Milana Bandića zbog zlouporabe ovlasti protiv vitalnih interesa grada Zagreba putem potpisivanja štetnih ugovora', kaže odvjetnik Budak.

Kaže da je on tamo došao kao građanin prosvjedovati protiv onoga što smatra da je svinjarija i pogodovanje privatnom interesu nauštrb javnoga.

Došli su policajci i strpali ga u maricu i odveli u policijsku postaju na Trešnjevku. U dvije marice, odveli su 16 osoba. 'Rekao sam im kad su me doveli tamo i da želim ići. Pitali su me jesam li povrijeđen. Rekao sam da sam duševno povrijeđen', objašnjava odvjetnik u mirovini.

On smatra da je policija u svom postupanju prekršila svoje ovlasti. 'Po Ustavu imam pravo kretanja i mogu otići u Tunguziju i vratiti se ako me volja mogu stajati na glavi sve dok ne radim ono što se ne smije, a oni su prekršili ovlasti čim su me bezrazložno zadržali', objašnjava Budak.

Normalne države

U normalnim zemljama pasivni otpor se savladava tako što se osoba koja smeta, polako, pazeći da je se ne ozlijedi, pomakne na drugu lokaciju gdje neće smetati - i to je sve. Eventualno je još mogu legitimirati.

U zatvoru je bio od 9.15 do 18.07 sati iako je policija pokušala prikazati da je pritvor nastupio tek kad su s njim pokušali obaviti obavijesni razgovor. 'Pritvor je nastupio odmah kad su me lišili slobode', rekao je on.

Odvjetnik u mirovini smatra da i ako su imali razloge, oni su istekli samim odvođenjem i nikako ne opravdavaju višesatno zadržavanje. Riječ je o zloupotrebi, navodi, jer i zadržavanje zbog opravdanih razloga  treba svesti na minimum.

'A svi mi privedeni bili smo skoro maksimalno koliko im je dopušteno. Zadnji je izašao onaj vijećnik iz gradske skupštine, To je njemu njegova skupština dala', kaže Budak.

Kaže da nam tom nivou nije naša policija, a nije ni Karamarko.

Kao i svi uhićeni, dobio je i pismenu zabranu približavanja Varšavskoj. 'Smisao zabrana posjećivanja, ratio te zabrane i mjere opreza ne odnosi se na ovaj slučaj, već na nekoga tko terorizira obitelj ili posjećivanje utakmica, ovo nikako nije to', objašnjava odvjetnik u mirovini.