USTAVNA TUŽBA

Tuži HRT zbog TV pristojbe u cimerfraju

29.06.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Drago Mintas iz Zagreba podnio je ustavnu tužbu protiv HRT-a tvrdeći da javna televizija svojom Odlukom o naplati pristojbe falsificira Zakon o HRT-u i time nezakonito naplaćuje TV pristojbu stotinama tisuća građana. Riječ je uglavnom o iznajmljivačima apartmana i soba na moru koji su pred zakonom fizičke osobe, ali po HRT-ovoj odluci pravne, izvijestio je Večernji list

'Pravna osoba po zakonu plaća pristojbu za svaki TV prijamnik koji posjeduje, a fizička osoba plaća samo jednu pristojbu bez obzira na to koliko televizora posjeduje. No, HRT je falsificirao zakon i poistovjetio pravne i fizičke osobe, pa od 2007. godine protupravno naplaćuje pristojbu tristotinjak tisuća građana. Stoga sam javnu televiziju prije dva mjeseca prijavio Ustavnom sudu, a kaznenu prijavu uputio sam i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću', ispričao je za Večernji list Drago Mintas, inače čelnik minorne političke stranke koja se redovito neuspješno kandidira na parlamentarnim izborima, Domovinske građanske stranke.

Članak 53. Zakona o HRT-u kaže da kućanstva koja u vlasništvu imaju dva ili više radijskih i televizijskih prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu kao da imaju jedan prijamnik, dok pravne osobe plaćaju pristojbu na svaki prijavljeni prijamnik.

U Ministarstvu turizma potvrdili su da su iznajmljivači apartmana i soba na moru fizičke osobe, prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. U HRT-ovoj Odluci o naplati RTV pristojbe pak stoji da 'pravne osobe i s njima izjednačene fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost plaćaju pristojbu na svaki prijamnik koji imaju u vlasništvu, odnosno koji koriste'.

'Dok ga iznajmljujete, apartman nije dio vašeg kućanstva. Vi i vaši ukućani tada se ne koristite njime, nego netko drugi, iznajmili ste ga 'drugom kućanstvu'. Znači da se u vremenu iznajmljivanja prijamnik nalazi u drugom kućanstvu i za njega vlasnik treba platiti RTV pristojbu. Uočite da iz ovog svakako proizlazi da vlasnici apartmana ne plaćaju pristojbu za prijamnike u apartmanima tijekom cijele godine, nego samo u onom dijelu godine u kojem se apartman iznajmljuje ili nudi na najam, npr. tijekom turističke sezone', kazao je glasnogovornik HRT-a Janos Roemer.

Podsjetio je da obvezu plaćanja RTV pristojbe propisuje Zakon o HRT-u vežući je uz vlasništvo uređaja kojim se može slušati radijski ili gledati televizijski program. 'Nije riječ o pretplati, nego o svojevrsnom nametu ili porezu kojim se financira javna djelatnost', istaknuo je.