DOPISNIK ECONOMISTA

'Tužba protiv Srbije bila je jedna od posljednjih Tuđmanovih želja'

03.02.2015 u 14:43

Bionic
Reading

Ishod procesa koji su Srbija i Hrvatska vodile pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu bio je očekivan i neće bitno utjecati na buduće odnose dviju zemalja, ocijenio je Tim Judah, dugogodišnji dopisnik londonskog Economista za zapadni Balkan

'Cijeli je proces bio besmislen, izuzev za odvjetnike, koji su masno naplatili honorare, i za neke političare, kojima je poslužio za stjecanje političkih poena', rekao je Judah za Tanjug.

Tim Judah smatra da je od početka bilo jasno da ni hrvatska tužba ni srpska protutužba nemaju izgleda za uspjeh, jer nijedno relevantno međunarodno pravno tijelo, pa čak ni organizacije za ljudska prava, nije tvrdilo da je bilo koja strana tijekom rata u Hrvatskoj počinila genocid.

'Bilo je teških zločina s obje strane, ali genocid je utvrđen jedino u Bosni i Hercegovini, u slučaju Srebrenice', rekao je on.

Judah podsjeća da je tužba pred Međunarodnim sudom pravde, koju je Hrvatska podigla protiv Srbije, bila jedna od posljednjih želja pokojnog Franje Tuđmana i da je Hrvatska demokratska zajednica zato insistirala na njoj.

'Socijaldemokrati su se bojali da će ih HDZ napasti ako povuku tužbu, a onda ni Srbija nije mogla nazad', ocijenio je Judah.