ischgl

Tužba Austriji zbog širenja koronavirusa u mondenom skijalištu 2020. godine

09.09.2022 u 15:34

Bionic
Reading

Austrijski ured za zaštitu potrošača najavio je u petak tužbu protiv države Austrije zbog nedovoljnog informiranja u slučaju širenja pandemije koronavirusa početkom 2020. u skijaškom središtu Ischgl u Tirolu

„Skupnu tužbu su pokrenula i financiraju je dvojica poslovnih ljudi iz Njemačke“, priopćio je Peter Kolba iz Austrijskog ureda za zaštitu potrošača. Oni su, kako je nadalje priopćeno, preuzeli odvjetničke troškove za oko 200 pogođenih koji ne posjeduju pravno osiguranje pa do sada zbog visokih troškova nisu pokretali tužbe.

Početkom 2020. poznato mondeno zimovalište Ischgl postalo je poznato kao tzv. hotspot širenja koronavirusa. Mnogi zaraženi njemački turisti su nakon povratka kući prenijeli zarazu drugim osobama.

Saveznim i vlastima savezne pokrajine Tirol se predbacuje da su predugo oklijevali s mjerama za sprječavanje širenja zaraze kako ne bi ugrozili skijašku turističku sezonu.

Istodobno se pred pokrajinskim sudom u Beču vodi proces protiv vlasnika hotela koji je, prema mišljenju optužbe, svoje goste lažno informirao o širenju zaraze iako je u tom trenutku već postojala spoznaja da se radi o opasnom virusu koji se brzo širi.

Do sada su sudovi odbijali tužbe pogođenih bivših gostiju Ischgla, ali je sada austrijski drugostupanjski sud vraćanjem jedne skupne tužbe na prvu instancu otvorio mogućnost presude u korist tužitelja.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX