PREDSJEDNIK EUROPSKOG VIJEĆA

Tusk, novi vođa europskih pučana, kreće u borbu protiv populista

20.11.2019 u 20:56

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća na odlasku Donald Tusk novi je predsjednik Europske pučke stranke (EPP), odlučili su u srijedu u Zagrebu pučani kojima je Tusk obećao da će se boriti protiv populista.

Za Tuska je bio 491, a protiv 37 izaslanika na kongresu saveza europskih demokršćanskih stranaka.

Prvi čelnik EPP-a iz srednje i istočne Europe zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je stranku vodio od kraja 2013.

Tusk (62) bio je jedini kandidat za novog čelnika krovne europske stranke desnog centra i najjače skupine u Europskom parlamentu.

Krajem studenoga istječe mu mandat predsjednika Europskog vijeća na koji je izabran 2014. i 2017.

'Bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predjednik Europskog vijeća', rekao je u šali Tusk nakon objave rezultata.

On je ranije u srijedu izjavio da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu za birače protiv populista.

'Na jednoj su strani stranke neodgovornog populizma, a na drugoj naša stranka odgovorne popularnosti', rekao je izaslanicima iz četrdesetak zemalja.

  • +9
Andrej Plenković i Donald Tusk dali izjavu medijima nakon sastanka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nakon pet godina dosta mi je biti glavni europski birokrat. Ja sam spreman za borbu, nadam se da ste spremni i vi', dodao je Tusk.

Aktivist sindikata Solidarnost osamdesetih godina postao je najdugovječniji premijer u postkomunističkoj Poljskoj (2007-2014)

Bio je jedan od utemeljitelja centrističke stranke Građanske platforme, članice EPP-a koju je vodio od 2003.do 2014.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnoga centra danas okuplja 84 članice iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata, najbrojnija su skupina u Europskom parlamentu i zajedno sa socijalistima, liberalima i Zelenima čine većinski proeuropski savez nasuprot populističkim, euroskeptičnim i eurofobnim strankama.

Tusk je rekao da strah igra glavnu ulogu u politici i da su zbog migrantske krize i terorističkih napada posljednjih godina ljudi tražili osjećaj sigurnosti.

'Zbog toga njihova srca tako lako osvajaju oni koji uglas viču 'ustanite, učinite svoju zemlju ponovno velikom, vratite kontrolu', rekao je Tusk, aludirajući na 'mantre' populističkih vođa u Europi i predizborni slogan američkog predsjednika Donalda Turmpa.

No, on drži da pravo da vladaju imaju samo oni koji žele i mogu ljudima pružiti osjećaj sigurnosti, istovremeno čuvajući njihove slobode i prava.

'Ni pod kojim uvjetima ne smijemo prepustiti područje slobode i reda populistima, manipulatorima i autokratima koji ljude navode da vjeruju da sloboda ne može ići ruku na ruku sa sigurnošću. Da zaštita naših granica i teritorija ne može ići zajedno s liberalnom demokracijom i vladavinom prava', rekao je Tusk.

'Nećemo vrijednosti poput građanskih sloboda, vladavine prava i pristojnog javnog ponašanja žrtvovati na oltar sigurnosti i reda, jer za to nema potrebe', dodao je.

'Oni koji to ne mogu prihvatiti, de facto se isključuju iz obitelji', rekao je Tusk, očito misleći na stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana koja je EPP u ožujku suspendirao zbog kršenja demokratskih standarda u zemlji. 

Iako su bili relativni pobjednici posljednjih europskih izbora, pučani su osvojili 39 mandata manje nego na izborima 2014.

Populistički val ipak nije preplavio Europu, unatoč porastu popularnosti europskeptičnih i eurofobnih stranaka u nekim zemljama.