U JEKU AFERE

[FOTO/VIDEO] Tušek podnio neopozivu ostavku: 'Ako je netko Sabo, onda je to Viktor Šimunić!'

28.01.2021 u 17:32

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Žarko Tušek podnio je u četvrtak ostavku na mjesto predsjednika županijskoga krapinsko-zagorskog odbora HDZ-a, nakon što je u javnosti objavljena snimka njegova razgovora s nezavisnim vijećnikom iz Oroslavja Viktorom Šimunićem o podršci na lokalnim izborima. Tušek je potvrdio da ostaje saborski zastupnik

'Ova ružna epizoda, koja je protuzakonitim snimanjem došla u javnost, preteški je uteg za HDZ Krapinsko-zagorske županije uoči izbora. Upravo zbog toga, nakon devet godina koliko vodim zagorski HDZ i nakon što sam ozbiljno promislio, odlučio sam podnijeti neopozivu ostavku na dužnost predsjednika županijskog odbora', rekao je Tušek.

Potvrdio je da je danas o ostavci razgovarao s predsjednikom Vlade, te su kao 'odgovorni ljudi i prijatelji' razgovarali o tome što je oportuno napraviti. 'On je objektivno rezonirao medijsku hajku i linč koji se događa', rekao je Tušek. Potom se, na upit novinara, složio s Plenkovićevom ranijom tvrdnjom da je ovdje ipak riječ o njegovoj gruboj pogrešci.

Rekao je da ovaj slučaj nema veze sa slučajem Sabo.

'Nažalost, našao sam se na preporuku stranačkih kolega i uz njihovo znanje sa čovjekom koji mi je predstavljen kao mogući kandidat za župana. Našli smo se pet mjeseci prije izbora, bez ikakve mogućnosti utjecaja. U slučaju Sabo, gradonačelnik je pokušao potkupiti gradsku vijećnicu. Ako je netko Sabo, onda je to Viktor Šimunić!', zaključio je Tušek.

Najavio je da će tužiti Šimunića jer je neovlaštenim snimanjem i objavom snimke nanio štetu njegovom ugledu, ugledu njegove obitelji, stranačkim kolegama i samom HDZ-u.

  • +11
Žarko Tušek Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zahvalio je ministrima i suradnicima, a na pitanje je li mu presudilo to što je rekao da pola vlade treba pobrisati odgovorio je da mu to premijer Plenković u razgovoru nije niti spomenuo. Ipak, dodao je da se 'na neki način želi ispričati dijelu ministara' te da poštuje svakog čovjeka i kolegu. Štoviše, oduševljen je njihovim uspjesima.

Tušek je sazvao presicu tri dana nakon što su javno objavljene snimke njegova razgovora sa Viktorom Šimunićem, nezavisnim vijećnikom iz Oroslavja, u klijeti HDZ-ovog gradonačelnika Emila Gredičaka. Prve reakcije nakon objave bile su burne i već tada dalo se naslutiti da vrh HDZ-a ne može opravdati Tušekovu ponudu Šimuniću.

Međutim, Tušek nakon svega ipak zadržava svoj saborski mandat, a 'žrtvu' će podnijeti ostavkom na funkciju predsjednika krapinsko-zagorskog HDZ-a.

Njegov odvjetnik Vladimir Terešak najavljivao je i ranije tužbu protiv Šimunića zbog neovlaštenog snimanja i tvrdio da objava snimke nije u javnom interesu jer je riječ o 'normalnoj političkoj konverzaciji'.

[AUDIO] Poslušajte snimku kako član predsjedništva HDZ-a Tušek pokušava kupiti vijećnika u Oroslavju

Podsjetimo, u prvoj snimci Tušek je Šimuniću nudio tajnu logističku potporu u predizbornoj kampanji i fotelje u zamjenu da nezavisni vijećnik postizborno podrži HDZ-ovu koaliciju, dok se u novoj snimci negativno izjašnjava o nekim ministrima u Vladi te iznosi ambicije da želi biti ministar ili politički tajnik HDZ-a.

U svojoj prvoj javnoj reakciji nakon objave snimke, Tušek je poručio da je sastanak održan na inicijativu samog Šimunića zbog njegove želje da bude kandidat za župana Krapinsko-zagorske županije.

'Sam je rekao da mu je potrebna podrška i partnerstvo, da bi nastavio političke ambicije. Nažalost, iskoristio je sastanak da bi diskreditirao mene i moje ljudske pomoći. Jasno sam dao do znanja da nema nikakve političke trgovine', rekao je Tušek, dodavši da je Šimuniću želio logistički pomoći.

  • +8
Žarko Tušek Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Velika rasprava povela se o tome je li riječ o trgovini utjecajem i političkoj korupciji, te treba li Tušek i kazneno odgovarati. Predsjednik Zoran Milanović smatra da tu nema elemenata kaznene odgovornosti, a ne razumije više ni što je to politička korupcija, što je termin koji je u ranijoj političkoj karijeri uredno koristio.

Iz izjava visokih dužnosnika HDZ-a, poput ministara Josipa Aladrovića i Darka Horvata, pa i samog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, moglo se, međutim, razabrati da će Tušek nekakve političke posljedice svog čina ipak morati snositi.