OŠTRO KRITIZIRAO VLADU

Turudić: Mamiću nikad ne bih sudio, otišao bih 100 kilometara dalje

19.01.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Sudac Ivan Turudić gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' Aleksandra Stankovića ocijenio je da je aktualna vlada od svih do sad najgora po pritiscima na pravosuđe

'Temeljim to mišljenje na nizu primjera. Slučaj Perković je posljednji u nizu. Ministar Linić je napao suca Kolakušića optužujući ga da ima zle namjere. Ministar pravosuđa Miljenić stao je iza te izjave. Premijer Milanović je rekao da ako vukovarski gradonačelnik Sabo bude procesuiran, to će biti prvorazredni pravosudni skandal', nabrojao je Turudić.

Ocijenio je neprimjerenom i uvredljivom izjavu 'visokog izvora' iz Vlade koji ga je optužio da je 'izveo državni udar vodenim pištoljem' zbog svoje odluke o izručenju Josipa Perkovića

Stanković ga je pitao misli li da iza te izjave stoji premijer Zoran Milanović

'Nije bitno što ja mislim. Svaki čovjek ima svoj stil. Stil visokog izvora ponavlja se u medijskim istupima. Premijer nije demantirao da je on visoki izvor. Ja nikad neću reći da je to Milanović jer za to nemam dokaza, ali mogu pretpostaviti i zaključiti. Uvredljivo je da me se proziva za državni udar jer to je izravan napad na demokraciju i ustavno-pravni poredak. Polemika se smije voditi, ali bez takvih napada, pogotovo kad se za konkretan slučaj ne zna odluka Vrhovnog suda', odgovorio je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu

Na pitanje ima li baš on pravo kritizirati aktualnu vlast, s obzirom na to da ga je HDZ postavio na mjesto suca, Turudić je odgovorio da HDZ-u nije ništa dužan.

'Sve suce i odvjetnike od 1990. do 1995. imenovao je Sabor. Ne vidim u čemu je tu problem.'

Govoreći kako je presuđivati u najtežim predmetima poput slučaja Perković, Sanader ili Petrač, Turudić je istaknuo da je pritisak kojem je izložen vrlo velik.

'Slučaj Perković samo je posljednji u nizu. Prijeti se preko novina i meni i mojoj obitelji, no ne želim tužiti nikoga: to bi za mene bio prljav novac i u tome nema nikakve satisfakcije', rekao je Turudić te negirao da se nekada družio s Ivom Sanaderom.

'Suditi bivšem premijeru bilo je vrlo teško, pratio se svaki korak i onda u medijima izvlačio iz konteksta, no ne žalim se na to. Ipak, moram naglasiti da se nikada nisam družio sa Sanaderom. Jest, imali smo kontakte, ali to nisu bili socijalni kontakti. Ne bih se usudio suditi u tom slučaju da sam osjećao bilo kakvu obavezu prema bivšem premijeru', kaže Turudić.

Ivan Turudić komentirao je i napise o tome da predsjednik Vrhovnog suda nema kontrolu nad sucima.

'Zašto bi predsjednik Vrhovnog suda imao kontrolu nad sucima i što uopće znači kontrola? To je ponižavanje predsjednika Vrhovnog suda! No suci nisu svete krave, oni odgovaraju višim instancijama. Npr, i suci imaju imovinske kartice, zbog neprijavljivanja imovine više sudaca je stegovno kažnjeno. No visoki izvor bi očito želio imati tu moć da smjenjuje suce', zaključio je Turudić.

Otkrio je da mu je plaća oko 17 tisuća kuna i da je s tim iznosom zadovoljan. Požalio se da neki suci na Županijskom sudu rade u teškim uvjetima te da nemaju ni svoju sobu.

Rekao je da nikad ne bi sudio ZdravkuMamiću jer mu je prijatelj. 'Otišao bih 100 kilometara dalje od tog postupka', zaključio je.