NOVI ZRAČNI INCIDENT

Turski zrakoplov ponovno na sirijskom nišanu!

25.06.2012 u 14:04

Bionic
Reading

Novi zračni incident između Sirije i Turske, u kojemu nije bilo žrtava ni materijalne štete, dogodio se iznad Sredozemnog mora, pošto je Sirija u petak oborila turski borbeni zrakoplov F-4, rekao je u ponedjeljak europski diplomatski izvor, a prenijela je agencija France Presse

Zrakoplov turskih zračnih snaga Casa CN-235 za potragu i spašavanje, koji je sudjelovao u potrazi za dvojicom pilota F-4, našao se na ciljniku sirijskog sustava za protuzračnu obranu, što je zadnja etapa prije otvaranja vatre, rekao je taj izvor.

Taj obrambeni sustav ima radar i rakete.

'Kada se zrakoplov nađe na ciljniku obrambenog sustava, njegovi uređaji to registriraju i javljaju, što se i dogodilo', dodao je.

Ne zna se je li zrakoplov u trenutku incidenta bio u sirijskom zračnom prostoru, dakle manje od 22 km od sirijske obale, ili u međunarodnom.

O ovom incidentu koji se dogodio u petak ili u subotu, tursko ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je diplomate zemalja EU-a i NATO-a na sastanku koji se u nedjelju održao u Ankari, dodao je izvor.

Turski borbeni zrakoplov F-4 oborila je u petak sirijska protuzračna obrana tijekom vježbe, nije imao oružje i bio je u međunarodnom zračnom prostoru, pošto je nakratko ušao u sirijski zračni prostor, tvrdi Ankara. Dvojica pilota su proglašena nestalim.

Turska je nakon toga sazvala hitnu sjednicu sa saveznicima iz NATO-a koja će se u utorak održati u Bruxellesu. Kina je u ponedjeljak tim povodom pozvala na smirenost i suzdržanost.

Sirija: turski zrakoplov je jasno kršio sirijski suverenitet

Sirijska protuzračna obrana morala je reagirati na turski zrakoplov koji je letio na visini od sto metara a nalazio se unutar sirijskog zračnog prostora jasno kršeći sirijski suverenitet, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Džihad Makdisi.

'Sirija je reagirala na kršenje', rekao je Makdissi na konferenciji za tisak. 'Mi smo odmah morali reagirati, čak i da je zrakoplov bio sirijski srušili bismo ga', dodao je.

Makdisi je rekao da je zrakoplov, F4 Phantom turskih zračnih snaga, oboren vatrom protuzrakoplovnih topova ne radarski navođenom raketom. Unatoč incidentu Sirija ostaje predana održavanju 'susjedskih odnosa' s Turskom, rekao je Makdissi.