unatoč protivljenju europe

Turski veleposlanik u BiH: Erdogan dolazi u Sarajevo, posjet nema veze sa skorašnjim izborima u Turskoj

07.05.2018 u 22:39

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan doći će u Sarajevo 20. lipnja, potvrdio je u ponedjeljak turski veleposlanik u BiH Haldun Koc koji tvrdi da njegov dolazak nema veze sa skorim izborima u Turskoj

Erdogan je u petak rekao kako tijekom svibnja u Sarajevu planira održati središnji predizborni skup s Turcima koji žive u inozemstvu, nakon što su druge europske države najavile kako neće dopustiti da se na njihovom tlu organiziraju takvi skupovi.

No, Koc tvrdi kako je riječ o radnom posjetu koji je odavno planiran i o kojem su informirani svi u BiH koji to trebaju znati.

Službena najava njegova dolaska do početka tjedna nije stigla ni u jednu državnu instituciju BiH.

'To vidimo kao radni posjet koji će biti fokusiran na ekonomske i trgovinske teme koje se tiču dodatnih investiranja te razvoja suradnje dvije zemlje', kazao je Koc lokalnim medijima koji već danima bezuspješno pokušavaju dobiti potvrdu Erdoganova dolaska u Sarajevo.

Zanimanje za taj posjet potaknula su nagađanja kako će to biti prilika da Erdogan upravo u BiH održi svoj najveći predizborni skup za tursku dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji su u Turskoj najavljeni za 24. lipnja.

>>> Pomutnja u BiH: 'Babo' Erdogan neslužbeno stiže u Sarajevo vabiti 'tursku dijasporu' uoči izbora

Slične skupove Erdoganovih pristalica ranije su zabranile vlasti u Njemačkoj, Austriji i Nizozemskoj.

Veleposlanik Koc ovaj aspekt Erdoganova dolaska nije komentirao, ali je potvrdio kako turski predsjednik u glavnom gradu BiH kani biti na godišnjoj skupštini malo poznate organizacije pod nazivom Unija europskih demokrata Turske.

Upravo je ta organizacija objavila plakate kojima je najavila skup u Sarajevu 20. svibnja u dvorani Zetra na kojem će biti Erdogan.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Usprkos tome, Koc kaže kako nema potrebe da se Erdoganovu posjetu 'pripisuje bilo koji drugi smisao' osim redovite aktivnosti čiji je cilj jačanje bilateralnih odnosa Turske i BiH, osobito na ekonomskom planu.

Najavu Erdoganova dolaska u BiH radi sudjelovanja na predizbornom skupu kritizirale su gotovo sve oporbene stranke u BiH ocjenjujući taj čin ugrožavanjem suvereniteta njihove zemlje jer turski predsjednik od vlasti u BiH nije tražio niti dobio suglasnost za takvu vrstu političkog agitiranja.

U BiH živi veliki broj turskih državljana, a organizacije koje ih okupljaju izrazito su aktivne u iskazivanju potpore Erdoganu, posebice nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja državnog udara.

Pod pritiskom Ankare, aktivnosti u BiH bio je prisiljen prekinuti Fetulah Gullen, Erdoganov glavni politički oponent koji je financijski pomagao mrežu obrazovnih institucija 'Bosna – Sema'.

Izvanredni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj, kojima Erdogan planira učvrstiti svoju vlast, trebali bi se održati 24. lipnja