što će reći putin?

Turski predsjednik Erdogan jasno poručio: Rusija mora vratiti okupirana područja Ukrajini, pa i Krim

20.09.2022 u 11:44

Bionic
Reading

Iako je percipiran kao prijatelj trenutno najomraženije osobe na Zapadu, ruskog predsjednika Vladimira Putina, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za američki PBS jasno je rekao da očekuje da Rusija vrati sva okupirana područja u Ukrajini

'Ako se želi uspostaviti mir u Ukrajini, naravno, vraćanje teritorija koji je okupiran bit će vrlo važan. To je ono što se očekuje. To je ono što se traži. Putin je poduzeo određene korake. Mi smo poduzeli određene korake. Područja koja su okupirana bit će vraćena Ukrajini', jasan je bio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan za američki PBS.

Upitan treba li Rusija Ukrajini vratiti i Krim kojeg su okupirali još 2014., Erdogan je rekao da od 2014. razgovara s Putinom o tome da Krim treba biti vraćen. 'Tražili smo od njega da vrati Krim njegovim pravim vlasnicima. To su ujedno i naši potomci, ljudi koji tamo žive. Ali od tada, nažalost, nije napravljen nikakav korak naprijed', kazao je Erdogan, koji boravi u New Yorku zbog Opće skupštine UN-a.

Iako je kazao da se nikakva invazija ne može opravdati, upitan da li je Putin pogrriješio kada je pokrenuo invaziju, Erdogan je kazao: 'Nijedan vođa nakon toga neće reći da je to bila pogreška. Nitko neće reći – da, pogriješio sam. Isto se može primijeniti na Ukrajinu. Mislite li da je Zelenski, kad je krenuo u protuofenzivu, imao osjećaj da je pogriješio? Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze. Njima je vrlo teško vratiti se nazad.'

Erdogan je izbjegao jasno prozvati Putina za odgovornost za ratne zločine i ubijanja koja su se dogodila u Ukrajini. 'Ne ginu samo Ukrajinci, nego ima žrtava i na ruskoj strani', kazao je Erdogan ponavljajući da dok UN ne istraži potencijalne zločine, ne želi uzimati ničiju stranu.

  • +10
Recep Tayyip Erdogan Izvor: EPA / Autor: STR

Govorio je i o blokadi Turske za ulazak Švedske i finske u NATO. 'Švedska je bila kolijevka terorizma. A teroristi su se infiltrirali i u njihove parlamente. Vidimo da u Stockholmu teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, plakata vođa terorističkih organizacija ima u izobilju. Oni demonstriraju. Bacaju parole. I napadaju nevine turske potomke u Stockholmu. A sve dokaze relevantne za ova zbivanja dali smo našim švedskim sugovornicima', kazao je Erdogan, dodavši da je Finska 'msirenija' i ima 'veću kontrolu' nad događajima.