tb2

Turski Baykar Ukrajini donira tri bespilotne letjelice

28.06.2022 u 07:50

Bionic
Reading

Turska kompanija Baykar izvijestila je u ponedjeljak da će donirati tri bespilotne letjelice Ukrajini, nakon što je u crowdfunding kampanji prikupljeno dovoljno sredstava za kupnju nekoliko modela Bayraktar TB2

TB2 je bio iznimno popularan u Ukrajini jer je pomogao u uništavanju ruskih topničkih sustava i oklopnih vozila a postao je i tema domoljubne hit pjesme koja ismijava ruske trupe, s refrenom "Bayraktar, Bayraktar".

Iz tvrtke Baykar kažu kako su odlučili dati svoj doprinos crowdfunding kampanji tako što će tri bespilotne letjelice dati Ukrajini besplatno uz poruku da se prikupljeni novac za njihov kupnju "doznači narodu Ukrajine koji se bori".

Visoki turski dužnosnik izjavio je da se Rusija žalila Turskoj zbog prodaje naoružanih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 Ukrajini no da prodaja nije stvar međudržavne pogodbe već privatne tvrtke Baykar.

Turska je uspostavila bliske veze s Rusijom u energetici, obrani i trgovini te se uvelike oslanja na ruske turiste a Baykar je dronove prodao Kijevu prije invazije unatoč ruskim prigovorima. 

TB2 je korišten i u sukobima u Siriji, Iraku, Libiji i Nagorno-Karabahu te je vodeći turski izvozni vojni proizvod.

Ministarstvo obrane Litve priopćilo je ranije ovog mjeseca da će Turska agencija za obrambenu industriju donirati TB2 Litvi za u Ukrajinu, nakon što su Litavci prikupili gotovo 6 milijuna eura za njegovu kupnju.