UKLJUČUJU SE KINA I INDIJA

Turska: Vojni napad na Iran bio bi katastrofa

10.02.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Vojni napad na Iran bio bi katastrofa, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu nakon mjeseci nagađanja hoće li Izrael napasti iranska nuklearna postrojenja

'Vojni udar je katastrofa. To ne bi smjela biti opcija, posebice u ovom trenutku povijesne prekretnice u našoj regiji', rekao je Davutoglu u washingtonskom institutu za međunarodne odnose. 'Mi nikada, nikada nećemo prihvatiti bilo kakav vojni napad'.

Davutoglu će se u Washingtonu u ponedjeljak sastati s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton, a očekuje se da će središnje pitanje njegovih razgovora u SAD-u biti Sirija. Pored Sirije Davutoglu će se na susretima s američkim dužnosnicima i analitičarima razgovarati o krizi između Irana i Zapada, nuklearnom programu Teherana i bilateralnim odnosima sa SAD.

Indija i Kina uključuju se u diplomaciju oko Irana

Kina je u petak objavila da će u Teheran poslati visokog dužnosnika na razgovore o krizi između Irana i Zapada, a Indija je dala do znanja da će se i ona uključiti u pokušaj diplomatskog sprečavanja novih sankcija, budući da već i sadašnje uzrokuju velike poremećaje u trgovini

Nove financijske sankcije koje su proglasili SAD i EU, piše Reuters, otežavaju Iranu plaćanje osnovnih životnih namirnica i druge robe - ovog se tjedna pročulo kako je Iran pribjegao robnoj razmjeni, plaćajući hranu zlatnim polugama ili tankerima nafte, kako bi izbjegao probleme s plaćanjem u međunarodnim bankama koji su nastali zbog sankcija.

Na tržnicama u Iranu je cijena hrane izražena u dolarima poskupjela dvostruko ili trostruko posljednjih mjeseci, a Reuters navodi da je posljednji dokaz poremećaja u trgovini kolaps iranskog uvoza čelika za gradnju jer uvoznici zbog sankcija ne mogu doći do novca da ga kupe.

Međunarodna agencija za energiju, koja nadzire naftna tržišta za razvijene zemlje, u petak je objavila kako sankcije već pokazuju učinak na globalnoj razini trgovine.

Kinesko ministartvo vanjskih poslova priopćilo je da će u nedjelju u Iran stići pomoćnik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu

'Ustrajno zagovaramo dijalog kao jedini ispravan način rješavanja iranskog nuklearnog problema', rekao je glasnogovornik ministarstva Liu Weimin, dodavši da će 'Ma dodatno razmijeniti mišljenja s Iranom oko njegovog nuklearnog programa'.

Kina je najveći trgovinski partner Irana, ali je, nakon njezinog smanjenja potražnje za iranskom naftom, Indija ove godine postala najveći kupac najvažnijeg iranskog izvoznog proizvoda.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy od Indije je također zatražio da izvrši veći pritisak na Teheran kako bi ga se natjeralo na suradnjo oko spornog nuklearnog programa, ali je indijski premijer Manmohan Singh stao u obranu trgovinskih veza s Iranom, napomenuvši kako Indija podupire diplomaciju.

'Iran nam je bliski susjed i važan izvor energije', rekao je. 'Postoji problem oko njegovog nuklearnog programa, ali mi iskreno vjerujemo da se to pitanje može i mora riješiti najvećim mogućim korištenjem diplomacije', naglasio je.

Iako se trenutačno čini da sankcije jako štete Iranu, jer ih nije očekivao, piše Reuters, postoje znakovi da Teheran ubrzano pronalazi nove načine zaobilaženja sankcija pa se, osim robne razmjene, spominje da Iran nudi plaćanje robe u japanskim jenima i brazilskim realima te da mu u pokušajima financijske borbe sa Zapadom pomažu banke u Bahreinu i Venezueli koje navodno dopuštaju transakcije s Iranom.