AKCAKALE BEZ ŽRTAVA

Turska uzvratila paljbom na novi napad iz Sirije

07.10.2012 u 22:06

Bionic
Reading

Sirijska granata je u nedjelju opet pala na selo Akcakale, na jugoistoku Turske, gdje je u srijedu u sirijskom granatiranju poginulo pet civila, ali ovaj put nema žrtava, rekao je načelnik toga mjesta

'Hvala Bogu, nije bilo žrtava. (Tursko) Topništvo je odmah uzvratilo na paljbu iz Sirije', istaknuo je Abdulhakim Ayhan za neslužbenu agenciju Anatoliju.

Topnička granata je pala u vrt jedne javne ustanove koju su vlasti prethodno bile evakuirale, izvijestila je informativna mreža NTV. Pričinjena je manja materijalna šteta, javlja Anatolija.

Nakon teškog izgreda u srijedu turska vojska uzvraća na svaku sirijsku povredu turskog teritorija, za koju drži odgovornom regularnu sirijsku vojsku.

Pogibija petero civila u Akcakaleu, u pokrajini Sanliurfi, u srijedu najteži je izgred između Damaska i Ankare od lipnja, kada je sirijska protuzračna obrana srušila turski borbeni zrakoplov. Zbog toga su se naglo zategnuli odnosi dviju zemalja i pojačao strah od širenja sirijskog sukoba.

Turska vlada je u četvrtak dobila odobrenje parlamenta za nastavak eventualnih vojnih operacija protiv Sirije.

UN-ovo Vijeće sigurnosti u četvrtak je oštro osudilo sirijsko granatiranje turskog teritorija i pozvalo dvije zemlje koje imaju zajedničku granicu na suzdržanost.