bivša zastupnica

Turska služba naredila ubojstvo austrijsko kurdske političarke

25.10.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Turska tajna služba naredila je ubojstvo Berivan Aslan, bivše zastupnica u austrijskom parlamentu kurdskog podrijetla, koja istražuje veze džamija i mreže koju gradi stranka turskog lidera Erdogana, piše u nedjelju Jutarnji list.

Berivan Aslan kuću napušta samo pod policijskom zaštitom. Jedan muškarac je ispričao policiji da ju je trebao ubiti po nalogu turske tajne službe (MIT).

Dnevnik navodi da je ta članica austrijskih Zelenih koja je na nedavnim izborima ušla u skupštinu Beča već navikla na anonimne telefonske pozive i prijetnje.

Navodni atentator, Fejaz O, kako njegovo ime navodi Deutsche Welle, predao se policiji u strahu da bi i on nakon atentata postao metom turskih asasina.

Fejaz tvrdi da je završio obuku u MIT i da je umirovljen što ga stavlja u savršenu poziciju za djelovanje u sivoj zoni, između tajne službe i kriminala. Instrukcije za ubojstvo, tvrdi Fejaz, navodno je dobio "u turskom restoranu Mesopotamia u Beogradu".

Berivan Aslan godina se bavi pitanjima integracije, djelovanjem Stranke prava i napretka (AKP) turskog predsjednika Erdogana u Europi i mrežom desno-ekstremnog turskog pokreta Sivi vukovi izvan Turske.

Ova političarka upozorava na "dobro koordiniranu mrežu džamija i udruga“, koje pokrivaju čitav desni politički spektar, od manje sekularno-ultranacionalističkih do militantno-islamističkih. Berivan Aslan tvrdi da se mnoge džamije i kulturna društva koriste kao "stranačke centrale Erdoganove AKP", donosi Jutarnji list.