ankara

Turska: razgovori s EU i Njemačkom o migrantima bili 'produktivni'

04.10.2019 u 13:45

Bionic
Reading

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu opisao je susret s visokim njemačkim i europskim dužnosnicima 'produktivnim' i 'iskrenim' dok dvije strane pokušavaju ublažiti nedavne tenzije oko rasta broja dolazaka migranata, većinom iz Sirije, kroz Tursku preko Grčke

'Vidjeli smo da imaju namjeru uspostavljanja zdravije suradnje s Turskom po pitanju migracije', kazao je Cavusoglu u petak u Ankari nakon susreta s njemačkim ministrom unutarnjih poslova Horstom Seehoferom i europskim povjerenikom za migracije Dimitrisom Avramopoulosom.

U sklopu dogovora iz 2016. Europska unija je Turskoj obećala 6 milijardi eura za podršku izbjeglicama u Turskoj. Od tog iznosa do kraja rujna ove godine isplaćeno je 2,57 milijardi.

Ankara je u zamjenu pristala spriječiti ulazak migranata u Europsku uniju. Grčka je prošli mjesec upozorila o rastu broja dolazaka migranata iz Turske.

Cavusoglu tvrdi da je zabilježen samo 'mali rast' dolazaka i odbacuje kritike Turskoj zbog toga kao neutemeljene'.

Turska ističe kako je domaćin najvećoj svjetskoj populaciji izbjeglica s oko 4 milijuna ljudi. Od njih su 3,6 milijuna iz Sirije.

Turski predsjednik Tayip Erdogan ranije je optuživao EU da ne šalje dovoljno pomoći te je prijetio da će migrantima 'otvoriti vrata' prema Europi.

Cavusoglu je otkrio kako Turska traži pomoć u stvaranju takozvane sigurne zone na sjeveroistoku Sirije.

Erdogan je nedavno kazao kako će do 2 milijuna sirijskih izbjeglica biti preseljeno na područje uz sirijsku granicu, od istočne obale Eufrata do granice s Irakom.

Seehofer će kasnije u petak otputovati u Grčku, a u četvrtak je najavio da će o turskoj zabrinutosti razgovarati s novom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.