NAPAD NA DIPLOMATSKE MISIJE

Turska od Sirije traži ispriku i prijeti obustavom isporuke struje

15.11.2011 u 19:09

Bionic
Reading

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da njegova vlada hoda po oštrici britve i zatražio da se ispriča za napade na turske diplomatske misije u Siriji

'Nitko ne očekuje da će zahtjevi sirijskog naroda sada biti ispunjeni. Svi želimo da sirijska vlada, koja hoda po oštrici britve, odustane od skoka u provaliju', rekao je Erdogan.

Turska, koja je održavala dobre odnose sa susjednom zemljom, izgubila je strpljenje pošto sirijska vlada represijom guši osmomjesečnu narodnu pobunu i nije provela obećane demokratske reforme.

Turska je pružila utočitše bjeguncima iz sirijske vojske i političkoj oporbi, a u utorak je Erdogan pohvalio Arapsku ligu jer je suspendirala Siriju iz članstva. Al-asadove pristaše zbog toga su napale diplomatske misije Turske u Siriji za koje se sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem ispričao u ponedjeljak. Premijer Erdogan očekuje dodatne isprike.

'Bašare tražimo da kazniš one koji su napali tursku zastavu. Želimo da sirijska vlada poštuje ne samo Turke u Turskoj već i tursku zastavu, ali da poštuje vlastiti narod i to posebno želimo', rekao je Erdogan.

Ankara Siriji prijeti isključenjem struje

'Trenutačno isporučujemo električnu energiju Siriji. Ako ova situacije potraje, biti ćemo prisiljeni razmotriti te odluke', rekao je ministar energije Taner Yildiz, prenosi tiskovna agencija Anadolija. Turska izvozi električnu energiju Siriji nakon dogovora iz 2006. između dviju zemalja, koje su nekad bile regionalni saveznici.

Ministar je najavio i prekid tursko-sirijske suradnje u području istraživanja nafte. Precizirao je da se ta odluka odnosi na šest nalazišta u Siriji gdje radove izvodi turska državna naftna kompanija TPAO i sirijska naftna državna tvrtka.

Premijer Recep Tayyip Erdogan je rekao da je Turska izgubila nadu da će sirijski režim pozitivno odgovoriti na traženja međunarodne zajednice da pokrene demokratske reforme i okonča represiju.

Pristaše predsjednika Assada su prošlog vikenda pokušali ući u tursko veleposlanstvo u Damasku i dva konzulata. Izvikivali su antiturske slogane jer je Ankara podržala odluku Arapske lige da se Siriju izbaci iz te organizacije.

U Sirji oslobođeno više od 1.100 zatvorenika

Sirijske vlasti su u utorak oslobodile više od 1.100 osoba zatvorenih tijekom oporbenog pokreta protiv režima predsjednika Bashara al-Assada, objavila je državna televizija. 'Danas je oslobođeno 1.180 zatvorenika koji su sudjelovali u događajima u Siriji, a nisu upleteni u nasilja', prenosi televizija.