ORGANIZIRAO VOJNI UDAR

Turska naredila uhićenje klerika Gulena zbog ubojstva ruskog veleposlanika

02.04.2018 u 19:01

Bionic
Reading

Turska je naredila uhićenje muslimanskog klerika Fethullaha Gulena i još sedmorice zbog ubojstva ruskog veleposlanika u Turskoj 2016., izvijestio je list Haberturk u ponedjeljak, dan prije dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u posjet Ankari

Andrej Karlov govorio je na otvaranju izložbe u Ankari u prosincu 2016. kada ga je ubio hicima iz vatrenog oružja policajac koji nije bio na dužnosti. Napadač je uzvikivao 'Allahu Akbar' i 'ne zaboravite Alepo!' dok je pucao, očito misleći na umiješanost Rusije u rat u susjednoj Siriji. Ubila ga je policija.

Putin će doputovati u utorak u dvodnevni posjet Turskoj i sastat će se s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom i iranskim čelnikom Hassanom Rouhanijem. Te tri zemlje jamci su mirovnih pregovora u Astani na kojima je dogovorena uspostava zona deeskalacije diljem ratom razrušene Sirije.

  • +16
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Reuters / Autor: WOLFGANG RATTAY

Erdogan je izjavio da je Gulen odgovoran za ubojstvo ruskog veleposlanika, a klerik je tu optužbu odbacio. Erdogan također optužuje Gulenovu mrežu za neuspjeli vojni puč u srpnju 2016.