OBAMA UPOZORIO

Turska će se okrenuti Istoku ako ju EU ne primi

08.07.2010 u 21:10

Bionic
Reading

Ako EU nastavi i dalje oklijevati u pogledu turskoga zahtjeva za članstvom u Uniji, Turska bi mogla početi tražiti saveznike unutar neke druge institucije izvan Zapada, izjavio je za talijanski list Corriere della Sera američki predsjednik Barack Obama

Kazao je kako smatra da bi Europskoj uniji bilo mudro prihvatiti Tursku u članstvo te je dodao kako je odbojnost koju ta organizacija pokazuje, kada je riječ o primanju Turske u članstvo, jedan od značajnijih faktora koji su utjecali na nedavne promjene u stajalištima tradicionalno prozapadnjački orijentirane Turske.

Obama misli da takvo stajalište Europe prema Turskoj ima važnu ulogu u načinu na koji stanovnici te zemlje doživljavaju Europu.'Ako se ne osjećaju dijelom europske obitelji, prirodno je da će saveznike pokušati potražiti drugdje', objasnio je.

Bivše turske sekularističke vlade bile su nesklone vezama sa svojim islamskim susjedima, a za vrijeme Hladnoga rata bile su saveznice Zapada. Turske vlasti sumnjaju da vlade zemalja EU-a koriste neriješeno pitanje Cipra kako bi vrata te institucije za njih i dalje ostala zatvorena, istodobno sumnjajući u to treba li jednoj muslimanskoj državi dopustiti da se priključi 'kršćanskom klubu'.

Obama je govorio i o važnosti snažnih odnosa sa strateški važnom zemljom koja se nalazi na raskršću između Istoka i Zapada. Također je rekao da je Turska lojalna saveznica NATO-a te da gospodarstvo te zemlje vrlo brzo napreduje.