NAPADI SE NASTAVLJAJU

Turska bombardirala kurdsku pobunjeničku bazu u Iraku

21.09.2011 u 17:54

Bionic
Reading

Vojni dužnosnici potvrdili su da je od kraja kolovoza bombardirano najmanje 20 sumnjivih kurdskih pobunjeničkih baza

Turske snage danas su bombardirale glavnu kurdsku pobunjeničku bazu na sjeveru Iraka i natjerale pobunjenike u bijeg prema planinama na jugoistoku Turske.

Bombardiranje je, prenosi Guardian, bilo odgovor na sve žešće napade gerilaca koji traže autonomiju. Vojni dužnosnici potvrdili su da je od kraja kolovoza bombardirano najmanje 20 sumnjivih kurdskih pobunjeničkih baza te su obećali nastavak zračnih napada.

Nitko, međutim, nije želio komentirati izvješće da je bombardirana kurdska glavna baza na planini Kandil, duboko unutar sjevernog Iraka. Nakon tog nepotvrđenog napada oko 2000 turskih vojnika krenulo je prema planinama provincije Tunceli jer su se pojavile informacije o velikom broju kurdskih pobunjenika u tom području. To je, za sada, najveća operacija usmjerena protiv pobunjenika u provinciji Tunceli, inače poprilično udaljenoj od iračke granice.

Pobunjenici koji se bore za autonomiju u Turskoj zadnjih su mjeseci pojačali napade iz svojih baza na sjeveru Iraka i u ubilačkim pohodima usmrtili su desetke vojnika, a samo u srpnju u napadima su ubili i sedam civila.