DOBAR POSAO

Turkmenistan planira kupiti Uljanikove trajekte

21.07.2012 u 18:31

Bionic
Reading

Turkmenistanska Državna služba za pomorski i riječni promet planira potpisati ugovor s hrvatskim brodogradilištem Uljanik o gradnji dva trajekta za prijevoz putnika i vozila, objavio je u subotu službeni izvor iz te srednjoazijske države, a prenose turkmenistanski mediji

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov potpisao je uredbu o provedbi transportne i komunikacijske strategije za razdoblje od 2012.-2016. te plana proširenja međunarodne pomorske luke Turkmenbaši, kao i nacionalne trgovačke flote do 2020.

Ugovori s Uljanikom rezultat su radnog posjeta Hrvatskoj izaslanstva turkmenistanske vlade koje je posjetilo i brodogradilište Uljanik u Puli, pišu mediji.

Turkmenistanska trgovačka flota trenutno se sastoji od devet brodova, od čega četiri teretna broda ukupnog kapaciteta 13,000 tona te pet pomorsko-riječnih tankera kapaciteta 23,600 tona.

Pomorski transport postaje sve značajniji u vanjskopolitičkim i gospodarskim odnosima Turkemistana sa svijetom. S vezova kaspijske luke, preko koje zemlja uvozi industrijsku i poljoprivrednu opremu, automobile, metalske proizvode, drvo i umjetna gnojiva izvozi se i golema količina tereta iz Turkmenistana diljem svijeta.