aranžmani iz hrvatske

Turistički bum nakon hit serije Černobil, evo kako i po kojoj cijeni možete obići mjesto najveće nuklearne katastrofe

06.06.2019 u 20:48

Bionic
Reading

HBO-ova uspješnica Černobil, mini serija koja u pet nastavaka u jezivoj atmosferi opisuje najveću nuklearnu katastrofu u povijesti, a koja je prema nekima s trona srušila već mitsku Igru prijestolja i po ocjenama gledatelja najbolja je serija svih vremena, prouzročila je turistički bum u Ukrajini. U Hrvatskoj su turistički aranžmani u sklopu kojih se posjećuje tzv. zona isključenja relativno novi. Jedna tura u sklopu koje se čak spava u gradu Černobilu osmišljena je nakon što je vlasnik turističke agencije pogledao seriju

Uspjeh HBO-ove mini serije, čija je tema najveća svjetska nuklearna katastrofa u Černobilu, povećao je broj turista koji žele posjetiti elektranu i grad duhova u njenoj blizini, piše agencija Reuters, a prenosi Hina.

Mini serija prikazuje ono što se dogodilo nakon eksplozije, operaciju čišćenja područja i istragu o nesreći. Područje oko elektrane i dalje ostavlja dojam postapokaliptične pustoši u kojoj lutaju psi, a vegetacija se širi u napuštene zgrade bez prozora.

U Pripjatu, gradu duhova koji je nekoć imao 50 tisuća stanovnika, od kojih je većina radila u elektrani, ostao je zapušteni i zahrđali zabavni park koji je upravo nekoliko dana nakon katastrofe trebao biti otvoren.

Sergej Ivančuk, ravnatelj agencije SoloEast, rekao je Reutersu da tvrtka bilježi 30-postotni porast turista koji su posjetili područje u svibnju 2019., u usporedbi s istim razdobljem 2018. Rezervacije za lipanj, srpanj i kolovoz porasle su za otprilike 40 posto nakon mini serije, kaže Ivančuk. Jaroslav Jemelijanenko, ravnatelj agencije Černobil Tour, kaže da očekuje sličan porast od 30-40 posto. Njegova tvrtka nudi obilazak lokacija koje su prikazane u seriji, uključujući bunker u kojemu je donesena prvotna odluka lokalnih službenika da se područje nakon eksplozije ne evakuira.

Aranžman autobusom s fakultativnim izletom u Černobil

A obilazak područja oko nuklearke i 'grada duhova' Pripjata nude i pojedine hrvatske turističke agencije. Putolovac od 2017. nudi osmodnevnu ukrajinsku turu s četiri noćenja u Kijevu i dva u Lavovu.

Putuje se autobusom, a jedan je dan moguće provesti na fakultativnom izletu u zoni oko nuklearke Černobil. Na godišnjoj razini imaju oko 60 prijavljenih putnika za ovaj aranžman, čija first minute cijena iznosi 2599 kuna.

  • +19
Serija 'Černobil' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Boris Pavlić iz agencije Putolovac kaže kako nešto više od polovice putnika odabire fakultativni jednodnevni izlet u 'zonu isključenja', za koji se mora doplatiti 790 kuna, što uključuje ručak, osiguranje, vodiča, transport i dozvole za ulazak u zonu Černobil.

Posebne sigurnosne mjere nisu potrebne, ipak zabranjeno je ući u zonu u otvorenoj obući te u kratkim hlačama i majicama s kratkim rukavima. Uz to se preporučuje obuća s debljim potplatom i čarape, kako koža ne bi izravno bila izložena dodiru s tlom.

Tijekom izleta obilaze se napušteno selo Zalisja, grad Černobil, napuštena sovjetska vojna baza Duga te poznata Crvena šuma. Najveća atrakcija je grad Pripjat, u kojem je nekoć živjelo 50 tisuća ljudi, a koji je tri kilometra udaljen od nuklearke i evakuiran je 30-ak sati nakon havarije.

Iz Putolovca kažu kako još nisu zabilježili pojačan interes za ovaj izlet, no nadaju se da će se to dogoditi s obzirom na povijesnu važnost lokaliteta.

'Svidjela mi se serija za poludjeti i smislio sam aranžman'

S druge strane, serija 'Černobil' oduševila je vlasnika turističke agencije My travel iz Rijeke, Bobu Grujčića.

'Svidjela mi se serija za poludjeti i smislio sam aranžman', kaže za tportal. Aranžman koji je u ponudi preko njegove agencije znatno je drugačiji jer je u fokusu putovanja upravo zona Černobil, u kojoj se čak i noći, a i cijena je viša nego za aranžman koji nudi agencija Putolovac.

Agencija My travel također nudi osmodnevno putovanje za šest noćenja u Kijevu i jedno u Černobilu. U ponudi su tri termina - 22. lipnja, 29. lipnja i 31. kolovoza - po cijeni od devet do 9600 kuna. Leti se direktnim letom iz Pule do Kijeva. Aranžman se bazira na manjim grupama do deset osoba.

Černobilska katastrofa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Nekoliko godina to me kopka, no nisam bio toliko u materiji koliko sam sada nakon serije. Mislio sam da je opasnije ići u zonu oko nuklearke, no to je zračenje manje nego ono kojem smo izleženi tijekom leta u avionu. Tražio sam partnera u Kijevu i našao ga. Mi smo mala agencija i ne možemo odgovorno raditi bez partnera na destinaciji. Imao sam jednostavno potrebu napraviti aranžman zbog serije koja me odvalila', kaže nam Grujčić.

On je čak kao dijete u vrijeme ove fatalne havarije bio relativno blizu nuklearke jer je svirao u folklornoj skupini koja je baš krajem travnja te 1986. godine bila na gostovanju u Poljskoj. Kijev je, kaže, fantastičan grad, no okosnica aranžmana upravo je Černobil, koji u ovoj varijanti nije fakultativni izlet, već je u cijeni aranžmana.

A izlet uključuje razgledavanje napuštenog sela Zalisja, gotovo potpuno spaljenog sela Kopači, jedinice za pretakanje betona koja je bila bitna za izgradnju sarkofaga 1986. godine, Crvene šume… Razgledat će se poznate lokacije u Pripjatu, kao i riječna luka, sama nuklearna elektrana Černobil s novim sarkofagom te grad Černobil, u kojem se može vidjeti izložba transportnih vozila i robota na otvorenom koji su se koristili prilikom čišćenja 1986. te riječna luka s napuštenim radioaktivnim brodovima i parobrodima na obali rijeke Pripjat.

Interesa za aranžman ima, no vidjet će, kaže, kakva će biti popunjenost. Zaključuje kako aranžman nije osmislio zbog komercijalnih motiva, već potaknut odličnom HBO-ovom serijom.