ODZVONILO EKSKLUZIVNOM SMJEŠTAJU

Turisti biraju jeftinija mjesta

08.07.2010 u 21:20

Bionic
Reading

Portal za nekretnine i najam turističkih objekata Crozilla.com, prema pretraživanju domaćih destinacija, zaključio je da strani gosti ove godine biraju isključivo jeftiniji smještaj

Ove je godine recesija nametnula glavni kriterij po kojemu se turisti odlučuju za mjesto odmora, a to je cijena smještaja. Dok su prošle godine najpretraživanije destinacije bili Hvar i Split, ove godine stranci su najviše zainteresirani za najam apartmana na otoku Braču te u Primoštenu, Makarskoj i Umagu. To i ne čudi budući da je na tim područjima zadovoljen omjer cijene i kvalitete, a smještaj se može naći već i za deset eura po osobi.

Od ukupnog broja stranih posjetitelja koji su u svibnju i lipnju pretraživali turistički smještaj, najbrojniji su državljani BiH, Nijemci, Šveđani, Slovaci i Austrijanci.

Dr. sc. Josip Mikulić s Katedre za turizam na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu drži da se kriza duboko ukorijenila u potrošačko ponašanje, i to bez obzira na financijske mogućnosti. Kriza se, po ovome stručnjaku, neće značajnije odraziti na odluku o odlasku na ljetovanje, već na odluku o tome koliko će se potrošiti na ljetovanje.

Veliku prednost u odnosu na prošlu godinu dr. sc. Mikulić vidi u tome što se s pojačanom promocijom nije krenulo u zadnji čas kao lani. 'I u ovom bi se trenutku, kada je turistička sezona u tijeku, mogao privući značajan broj turista dobro plasiranim promotivnim akcijama', smatra dr. sc. Mikulić.

Strani se turisti najviše interesiraju za Splitsko-dalmatinsku županiju, a Brač, Makarska i maleni Gradac mjesta su koja su se u toj županiji najviše pretraživala. Kada je riječ o odabiru određenog mjesta, naši obožavatelji Nijemci nisu posebno izbirljivi, jer pretražuju cijeli Jadran, kao Srbi i Slovaci. Šveđani, poput Bosanaca, najviše traže apartmane na Braču, a Austrijanci na Krku.

Najveći broj stranaca koji su na portalu Crozilla pretraživali smještaj na istarskom području su Švicarci te Slovenci koji zbog blizine najradije ljetuju u Umagu. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji najtraženija je Korčula koja je zanimljiva turistima iz BiH, Slovenije i Francuske. Zadarska županija jedinstvena je po turistima koji će je ove godine posjetiti, a to su Rusi.