RUŠENJE TABUA

Turci se ispričali Armencima zbog genocida

15.12.2008 u 12:00

Bionic
Reading

Oko dvjesto turskih intelektualaca u izjavi objavljenoj na internetu ispričalo se Armencima zbog etničkog čišćenja za vrijeme Prvog svjetskog rata

Isprika predstavlja prvi korak prema rušenju ove, za većinu Turaka tabu teme.

'Moja savjest ne prihvaća negiranje stravične katastrofe koja se dogodila Armencima 1915. godine', stoji u tekstu. 'Odbacujem ovu nepravdu i suosjećam s braćom Armencima kojima se ispričavam.'

Turci priznaju da je mnogo Armenaca poginulo tijekom sloma Otomanskog carstva, no tvrde da su bili žrtve civilnih sukoba. Većina zapadnih povjesničara slaže se oko toga da je bila riječ o genocidu u kojem je ubijeno oko 700 tisuća Armenaca, piše Independent.

Intelektualci pozivaju Turke da potpišu peticiju i dodaju svoj glas isprici.

No turski nacionalisti na nož su dočekali ovaj potez prozivajući ga izdajom.

Javna isprika vremenski se poklapa s diplomatskim zatopljenjem odnosa između Turske i Armenije. Predsjednik Abdullah Gul postao je prvi turski vođa koji je posjetio tu susjednu zemlju. Granica između Turske i Armenije zatvorena je od 1993. godine.

Zbog ove teme, u Turskoj su padale glave. U siječnju 2007, turskog novinara armenskog podrijetla Hranta Dinka ubio je maloljetni nacionalist zbog potezanja pitanja genocida. Nobelovac Orhan Pamuk 2005. završio je na sudu jer je izjavio da je poginulo milijun Armenaca.

Danas gotovo u svakom turskom gradu postoje ulice koje su nazvane prema vođama i organizatorima genocida.