PREMIJERA ALTAYA

Turci novim tenkom, koji su čekali dva desetljeća, unose nemir u regiju

14.12.2018 u 20:52

Bionic
Reading

Usporedno s najavom nove turske ofenzive u Siriji, tursko ministarstvo obrane ovih dana najavilo je serijsku proizvodnju prvog tenka domaće proizvodnje, na čiju se premijeru čekalo gotovo dva desetljeća

Prema ugovoru između turskog ministarstva obrane i tursko-katarskog proizvođača oklopnih vozila BMC, koji je vrlo blizak vladajućoj turskoj Stranci prava i razvoja, tamošnje oklopne snage će u početku biti opremljene s 250 primjeraka novog tenka naziva Altay.

Cijena oklopnjaka koji će imati mogućnost pucanja putem daljinskog upravljača još uvijek je nepoznanica, a njegova premijera očekuje se sredinom 2020. godine.

Prema riječima Ethema Sancaka, predsjednika tvrtke BMC, novi turski tenk bit će 'najbolji na svijetu'.

'Altay će pogoniti njemački motori, a ta zemlja je zaslužna i za pogonski mehanizam', otkrio je Sancak, ne precizirajući ostale detalje vezane za tenk.

Izvor: Društvene mreže / Autor: DefenseWebTV

Vojni analitičari upozoravaju kako će pojava Altaya u regiji predstavljati sigurnosnu prijetnju koju sa zanimanjem prate sve zainteresirane strane, počevši od kurdskih pobunjenika do Moskve.

'Budućnost Altaya pratit će mnogi, od Grčke i kurdskih pobunjenika do Iračana, Sirijaca i Rusa', mišljenje je Ahmeta Dogana, potpredsjednika ankarskog think-tanka Sigma.

Prema nepotvrđenim najavama, Turska namjerava proizvesti do 1000 primjeraka Altaya, a nije isključena ni izvozna inačica.