POSLJEDNJI PUT 2011.

Tuniski predsjednik proglasio izvanredno stanje

04.07.2015 u 17:42

Bionic
Reading

Tunski predsjednik Beji Caid Essebsi objavio je u subotu izvanredno stanje u svojoj zemlji kako bi vlada dobila veće ovlasti nakon islamističkog napada na hotel u ljetovalištu Soussei, u kojem je ubijeno 38 stranih turista, među kojima su najbrojniji Britanci

Tuniski zakon o izvanrednom stanju privremeno daje veće izvršne ovlasti vladi, odnosno vojsci i policiji, i ograničava neka prava kao što je pravo na javno okupljanje.

Predsjednik će se tim povodom tijekom poslijepodneva pojaviti na nacionalnoj televiziji kako bi se obratio naciji s detaljnjim obrazloženjem.

Do napada koji se prošloga tjedna u petak dogodio na hotel u ljetovalištu Sousse došlo je nakon oružanog napada u ožujku u muzeju Bardo u glavnom gradu Tunisu, što su dva najgora oružana napada u zemlji u njezinoj novoj povijesti koja su postavila otvorenu prijetnju vrlo značajnoj turističkoj djelatnosti zemlje.

Po riječima tuniških dužnosnika, sva tri napadača u ova dva napada bila su obučavana u isto vrijeme preko granice, u džihadističkom kampu u Libiji, u kojoj je sukob između dviju rivalskih vlada dopustio militantnim skupinama da osvoje velik prostor za svoje djelovanje.

Tunis je posljednji put uveo izvanredno stanje tijekom pobune 2011. godine protiv autokratske vladavine predsjednika Zine el-Abidine Ben Alija.