SVE U RUKAMA PRIJELAZNOG PREDSJEDNIKA

Tuniski parlament razvlastio sam sebe

09.02.2011 u 17:39

Bionic
Reading

Tuniski Senat u srijedu je jednoglasno prihvatio zakon kojim prijelaznog predsjednika Fuada Mebazu ovlašćuje da vlada dekretima čime je izvan snage stavljen dvodomni parlament oformljen u doba svrgnutog predsjednika Zina El Abidina Ben Alija.

Tekst o samorazvlaštenju u ponedjeljak je prihvatila i Nacionalna skupština. Prije glasovanja u srijedu premijer Mohamed Ganuši pozvao je Senat da podrži prijedlog i omogući vladi neometan rad jer je očito da narod gubi strpljenje.

Novim zakonom zastupnici su omogućili predsjedniku Mebazi da donosi ukaze-zakone, napose zakon o općem oprostu, o reformi izbornog zakona i organizaciji političkih stranaka.

Ganuši je najavio da će "za nekoliko dana" biti legalizirane stranke koje je zabranio režim bivšeg predsjednika Ben Alija.

Zahtjev za legalizacijom već su podnijeli islamistički pokret Enahda Rašida Ganušija i ljevičarski Kongres za republiku koji vodi disident Monsef Marzuki.

To će pomoći u "pripremi transparentnih i pravičnih izbora u kojima će sve stranke ravnopravno sudjelovati", rekao je Ganuši.

Predsjednički i parlamentarni izbori trebali bi se održati za šest mjeseci, a točan datum još nije objavljen.

Tuniski masovni prosvjedi srušili su predsjednika koji je izbjegao, no narod ne trpi više političare iz omrznute, dosad vladajuće stranke predsjednika Ben Alija. Masovno su prosvjedovali ponovno pošto je prije tjedna dana Ganuši smijenio pokrajinske guvernere i na njihova mjesta imenovao nove ljude među kojima 19 članova Ben Alijeve stranke ili njima bliske ljude. Neke je odmah morao smijeniti.

Postavljanje novih guvernera iz Ben Alijeve stranke u utorak je ironizirao dnevni list "La Presse de Tunisie" opomenom: "Narod zna pročitati životopis".