STRAH OD EGIPATSKOG SCENARIJA

Tunis zapao u stanje političke paralize

16.08.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Ubojstva zastupnika oporbe u Tunisu doveli su zemlju do stanja skoro potpune političke paralize. Prosvjednici traže ostavku vlade, islamisti na vlasti odbijaju tehnokratsku vladu, a nisu uspjeli ni pregovori sa sindikatima kao ni američko posredovanje između laičkih i muslimanskih snaga u zemlji

Nakon što je u srpnju u Tunisu ubijen zastupnik oporbe Mohamed Brahmi (valja podsjetiti da je u veljači ubijen još jedan zastupnik oporbe, Chokri Belaid), politička situacija u Tunisu je i dalje potpuno paralizirana, izvještavaju nacionalni i francuski mediji.

Islamska stranka na vlasti Ennahda ovoga je tjedna nanovo odbila stvaranje nestranačke vlade (ili vlade tehnokrata), potvrdio je njezin vođa Rached Ghannouchi. Ennahda se jedino izjasnila za vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi sve političke stranke bile zastupljene.

Prosvjednici su za to vrijeme na ulicama tražili ostavku vlade i raspuštanje parlamenta u strahu da bi novi ustav i novi izborni zakon išao prije svega na ruku islamistima na vlasti.

Političkoj nestabilnosti doprinose i neuspjeli pregovori najjačeg sindikata u državi s Ennahdom, kao i neuspjelo posredovanje SAD-a preko svog ambasadora Jacoba Wallesa. U oba slučaja pregovaranja nije iscrtan nijedan konkretan plan.

Eventualna nada nazire se u poziciji laičkog predsjednika republike Moncefa Marzoukija koji nastoji uspostaviti vladu 'nacionalnog jedinstva'. Naime, Tunisu je hitno potreban kako novi ustav (koji je već izazvao niz prosvjeda zbog spornih stavki o jednakosti spolova), tako i datum novih izbora.