UHVAĆEN KAMEROM

Tuljan se švercao na leđima kita!

18.09.2015 u 15:44

Bionic
Reading

Australska fotografkinja Robyn Malcolm snimila je ovih dana rijedak prizor tuljana kako se vozi na leđima grbavog kita nedaleko od Edena u vodama New South Walesa

'Vidjeli smo neke divne izrone kitova iz mora, sve se zbivalo vrlo brzo', rekla je Malcolm za Sydney Morning Herald.

'Tek kada sam kasnije razgledavala fotografije, shvatila sam da sam snimila tuljana na leđima kita', objasnila je i dodala kako su kitovi u to vrijeme bili zaokupljeni frenetičnim lovom na ribe koje su stjerali u klopku.

Odbacila je svaku mogućnost da je snimka montirana ustvrdivši da zapravo ni ne zna kako se koristiti Photoshopom.

'Osim toga sliku još uvijek imam u fotoaparatu kao dokaz', dodala je.

Stručnjak za kitove Geoff Ross iz NSW National Parksa izjavio je da su takvi slučajevi rijetki, ali da ipak ne predstavljaju neki presedan.

'Jedini drugi slučaj kada sam čuo za tako nešto bio je slučaj tuljana koji je pokušavao pobjeći od kita ubojice', rekao je i pojasnio da se tada prestrašena životinja popela na prednju peraju grbavog kita.

Fotografi su u prirodi zabilježili više neobičnih slučajeva u kojima je jedna vrsta životinje za prijevoz iskoristila neku drugu.

Primjerice poznati španjolski fotograf prirode José Luis García Larred zabilježio je 2014. jednu vranu koja je upotrijebila lešinara kao besplatan javni prijevoz do tržnice.

Na stranici The Whale And Dolphin People Project na Facebooku objavljen je niz fotografija s prizorima interakcija među inteligentnim morskim sisavcima. 2012. na YouTubeu je objavljen jedan video koji prikazuje snimke jahanja dupina na kitovima, također grbavim.