požar u notre dameu

Tuga na ulicama: Srce Pariza i duša Francuske ranjeni su

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2019 07:32
  • Objavljeno 16.04.2019 u 06:17
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: BLONDET ELIOT/ABACA/PIXSELL

Pariz je u ponedjeljak pogođen u samo srce dok je plamen gutao krov crkve Notre Dame, srednjovjekovne katedrale koju je proslavio Victor Hugo, s dva golema zvonika ukrašena vodorigama prepoznatljiva i onima koji nikada nisu posjetili grad

Tisuće Parižana slile su se na ulice i gledale kako se vatra širi, preplavljeni emocijama zbog katastrofalne štete na crkvi koju godišnje posjeti 14 milijuna turista i vjernika.

Osjećaj gubitka bio je vidljiv na licima građana, suznim i zabrinutim da će Notre Dame kakvu su poznavali ubuduće vidjeti jedino u povijesnim udžbenicima.

  • +15
  • +12

Požar na katedrali Notre Dame

Izvor: Pixsell / Autor: Pierre Perusseau/PIXSELL

'To je naša povijest, naša književnost, naša mašta, mjesto gdje smo doživjeli sve velike trenutke', kazao je emotivni predsjednik Emmanuel Macron nakon što je posjetio požarište. 'Ponovo ćemo izgraditi Notre Dame, zajedno', obećao je.

Znamenita katedrala duboko je ukorijenjena u parišku povijest otkako je 1163. počela njezina gradnja i trajala gotovo dva stoljeća.

Ondje se Napoleon Bonaparte okrunio za francuskog cara.

'Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe'

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je u ponedjeljak obnoviti katedralu Notre Dame nakon požara te najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za njezinu obnovu.

'Notre Dame je naša povijest, naša književnost, dio naše psihe, mjesto naših velikih događaja, epidemija, ratova, naših oslobođenja, epicentar naših života', izjavio je Macron ispred katedrale koja je još u plamenu.

Kazao je kako je svjestan tuge koju osjećaju mnogi Francuzi ali kako želi govoriti i o nadi te je najavio pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu crkve.

'Budimo ponosni na katedralu koju smo izgradili prije više do 800 godina i stoljećima je uljepšavali. Noćas zato kažem: obnovićemo je zajedno', poručio je francuski predsjednik. 

Ondje su golema zvona zvonjavom objavila da je grad oslobođen nacističke vlasti 24. kolovoza 1944.

Ondje je 26 godina poslije ispraćen Charles de Gaulle, vođa francuskog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu i utemeljitelj Pete Republike.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marechal Aurore/ABACA/PIXSELL

Ondje se, po tradiciji, čuva jedna od najvažnijih katoličkih relikvija - Isusova kruna od trnja.

Godine 1831. nov joj je život udahnuo Victor Hugo smjestivši je u središte svoga romana o grbavcu Quasimodu i ciganskoj ljepotici Esmeraldi.

U doba kad je katedrala bila u tako lošem stanju da joj je prijetilo urušavanje, Hugoov Zvonar ckrve Notre-Dame poslužio je i kao nacionalni poziv na akciju da se otpočne s njezinim spašavanjem.

Notre Dame nije ostala ista otkako je izgrađena. Čini se da je svako graditeljsko doba na građevinu dodalo nešto svoje. Toranj je izvorno postavljen oko 1250., ali je uklonjen pet stoljeća poslije.

Arhitekt Eugene Viollet-le-Duc, neumorni branitelj francuskih srednjovjekovnih spomenika, ponovno ga je izgradio krajem 19. stoljeća i izazvao zborne kritike stanovnika i turista.

  • +22
  • +19

Požar u Notre Dameu

Izvor: Pixsell / Autor: ABACA/ABACA/PIXSELL

Upravo se taj toranj urušio nedugo prije 20 sati u ponedjeljak, uz uzdahe nevjerice prestravljenih promatrača. Požar ga je progutao zajedno s krovom i drvenim gredama koje su ga podupirale. 

Stručnjaci kažu da je taj okvir od hrastovih greda, popularno zvan 'šuma', bio dragulj srednjovjekovne arhitekture s nekim dijelovima strukture starijim od 800 godina. 

U moderna vremena crkva je postala i dijelom zapadne popularne kulture zahvaljujući tome što je igrala glavnu ulogu u nekoliko filmova, a ne samo u onome po Hugoovu romanu iz 1956. s  Anthonyjem Quinnom kao Quasimodom i talijanskom seks bombom Ginom Lollobrigidom kao prelijepom Esmeraldom. 

Mlađi naraštaji otkrili su njezin šarm 1996. zahvaljujući animiranoj verziji iste priče iz Disneyjeva studija. 

'Ona je pariško pamćenje, kao brod od kamena koji plovi kroz povijest', rekao je povjesničar Fabrice d'Almeida na televiziji France 2. 

'Srce Pariza i duša Francuske ranjeni su večeras', zaključio je novinar i aktivist za zaštitu kulturnog nasljeđa Stephane Bern. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!