TANGO 'OKO' KOALICIJE

Tuerk se nada formiranju vlade oko Sveta tri kralja

15.12.2011 u 22:17

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je izrazio nadu da će proces formiranja nove vlasti nakon nedavnih parlamentarnih izbora biti što brži

Vjerujem da će parlament biti konstituiran prije Božića, a nadam se što bržem formiranju nove vlade, možda oko praznika Sveta tri kralja (6. siječnja), rekao je Tuerk u razgovoru s novinarima.

Tuerk je rekao kako od nove vlade očekuje da će se u prvom redu posvetiti rješavanju gospodarskih pitanja i da će djelovati 'kao ekipa', pri čemu je istaknuo da su birači na izborima 'rekli svoje' i birali racionalno.

Na pitanje bi li bila moguća 'velika koalicija' između pobjednika izbora, stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića i Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, Tuerk je rekao da bi bio veseo kad bi bili uvjeti da se razgovara o toj mogućnosti, ali da on za tu kombinaciju ne vidi potrebne sugovornike.

Kažu da je za tango potrebno dvoje, za veliku koaliciju potrebno je još i više, rekao je Tuerk.

Nakon sutrašnje službene objave rezultata izbora, Tuerk će po očekivanjima raspisati konstitutivnu sjednicu novog parlamenta za srijedu idućeg tjedna, čime počinje postupak konstituiranja nove vlasti. No, vjeruje se da bi i prije toga mogla biti poznata formula buduće koalicijske vlade jer najvjerojatniji mandatar za njen sastav Zoran Janković već skoro dva tjedna vodi neformalne razgovore sa strankama kako postići potrebnu natpolovičnu većinu u parlamentu.

Smetnja u dovršetku Jankovićevih pregovora sa Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora mogla bi biti Pahorova odsutnost jer se i dalje nalazi u bolnici zbog teške upale srednjeg uha. Kako javljaju slovenski mediji, Pahor je u petak vodstvu stranke uputio pismo u kojemu je ponovio svoje rezerve u pogledu buduće koalicijske suradnje s Jankovićem.

Kako je pojasnio, nije toliko riječ o samom Jankoviću kao osobi u kojoj je u jednoj ranijoj prilici otkrio 'autokratske' osobine, nego više u njegovim 'konzultantima' koji su na Pahorovu vladu i ranije pokušavali ostvariti politički utjecaj, čemu se Pahor suprotstavljao. Pahor je uz to, navode mediji sadržaj pisma, zabrinut bi li stranka ako se odluči na ulazak u vladu bila ravnopravan partner ili bi se 'utopila' u budućoj koaliciji na čelu s Jankovićem.