NE VIDI PROBLEM

Tuerk s Janšom nema komunikacije

23.06.2012 u 18:23

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da između njega i premijera Janeza Janše nema komunikacije, ali da to ne smatra problematičnim

'Komunikacija ne postoji, ali s predsjednikom vlade Janšom postoji dogovor da ćemo surađivati u okviru dužnosti koje nam daje ustav, zato ne vidim nikakvih problema za funkcioniranje države', rekao je Tuerk u dužem razgovoru za ljubljansko Delo od subote, povodom Dana državnosti 25. lipnja.

Tuerk je rekao da je dobro što je Janšina vlada s većinom sindikata postigla sporazum o mjerama štednje za smanjivanje proračunskog deficita, ali da je loše što je pretjerano smanjila sredstva za obrazovanje i znanstvenu djelatnost.

Janšina stranka je za jesenske predsjedničke izbore, na kojima će se Tuerk boriti za svoj drugi mandat, kandidirala Milana Zvera, eurozastupnika i nekadašnjeg ministra obrazovanja u prijašnjoj Janšinoj vladi, navevši da je Tuerk tijekom mandata djelovao u korist ljevice, a ne kao predsjednik svih građana.

Tuerk je izjavio da su primjedbe kako je predsjednik za samo jednu političku opciju pogrešne jer je tijekom mandata bio predsjednik svih građana, te da takve primjedbe na svoj račun dobiva iz ideološki međusobno suprotstavljenih stranaka te od onih koji mu zamjeraju da se politički nije dao podrediti.

U razgovoru za Delo, Tuerk je inzistirao da je njegova odluka da Janšu nakon jesenskih prijevremenih izbora ne predloži za mandatara bila pravilna jer za političare vrijede posebni moralni kriteriji.

'Danas su u svijetu samo dva predsjednika vlada koji su optuženi za kaznena djela. Jedan je u Pakistanu, a drugi u Sloveniji', rekao je Tuerk, aludirajući na proces u korupcijskoj aferi Patria u kojoj se Janša pred slovenskim sudom brani zajedno s još četvoricom suoptuženih za pogodovanje finskom dobavljaču oklopnih vozila za slovensku vojsku.