EUROPSKI PARLAMENT

Tuerk razočaran slabim odzivom na izbore

09.06.2009 u 18:54

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u utorak da je razočaran slabim odzivom slovenskih birača na izbore za članove Europskog parlamenta

'Razočaran sam niskim odzivom birača i to zabrinjava', rekao je Tuerk u utorak novinarima. Na nedjeljnim izborima za sedam slovenskih zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo je manje od 28 posto birača, manje nego na prvim takvim izborima 2004., kad ih je glasovalo malo više od 28 posto.

Komentirajući izborne rezultate, slovenski predsjednik je rekao da je i u Sloveniji kao i u većini europskih država na izborima za Europski parlament veći uspjeh postigla desnica, budući da stranke lijevog centra za sada nemaju viziju izlaska iz novčarske i gospodarske krize.

No, dodao je Tuerk, slab izlazak slovenskih birača na izbore nije samo posljedica opće europske razočaranosti politikom zbog sadašnje krize nego i zato što Slovenci misle da ih je malo i da njihovi eurozastupnici ništa ne mogu promijeniti.Takve komplekse manje vrijednosti ne bi smjeli imati i to je neopravdano, dodao je Tuerk.

A slovenski premijer Borut Pahor najavio je u utorak da će njegovi Socijalni demokrati (SD) još analizirati nedjeljni rezultat izbora, u kojima su dobili jednak broj mandata kao i najjača stranka desnice, konkurentska Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše, ali je Janšina lista dobila uvjerljivo jaču potporu birača.

No Pahor je priznao svoju odgovornost za takav rezultat koji se može smatrati i izbornim porazom, rekavši da je sam odlučio na čelo europske liste stranke imenovati negdašnjeg ministra vanjskih poslova Zorana Thalera i bivšu dopisnicu slovenske televizije iz Bruxellesa Tanju Fajon s kojima se dio stranačkog članstva nije mogao poistovjetiti.

Pahor je novinarima rekao da slabiji izborni rezultat smatra i posljedicom pasivnosti glasača sklonijih ljevici jer je poznato da birači desnice discipliniranije dolaze na biračka mjesta.