SLOVENIJA TRAŽI VLADU

Tuerk: Janković dobar kandidat za premijera

11.01.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk ocijenio je da bi Zoran Janković bio dobar predsjednik nove vlade, ne želeći otkriti kome bi u drugom krugu ponudio mandatarsku ulogu ako dosadašnji ljubljanski gradonačelnik u srijedu navečer prilikom tajnog glasovanja u parlamentu ne dobije potreban broj glasova.

'Janković je dobar kandidat za premijera, čovjek koji ima projekte, a poznata je i volja birača koju su iskazali na izborima', rekao je Danilo Tuerk kasno u utorak u razgovoru za Slovensku televiziju. Tuerk nije želio otkriti kome bi - ako ne uspije Jankoviću - u drugom krugu povjerio mandat za sastav nove vlade i bi li kandidat bio čelnik desnice Janez Janša čija stranka s predsjednikom republike već duže vremena nije u najboljim odnosima.

Tuerk je rekao da je to pitanje u sadašnjem trenutku nije aktualno i da se ne radi o njegovu osobnom odnosu prema Janši nego o stajalištima koje je Janšina stranka izražavala prema instituciji predsjednika države.

Na prijevremenim izborima održanim 4. prosinca Jankovićeva stranka Pozitivna Slovenija osvojila je najveći broj glasova i 28 mandata u 90-članskom parlamentu. Njegov je izbor za premijera upitan jer ima osigurana 44 glasa triju stranaka, dva manje od potrebne natpolovične većine, nakon što je od ulaska u njegovu koaliciju odustala Građanska lista Gregora Viranta. Unatoč tome, Janković je u utorak izjavio da neće vratiti mandat za sastav vlade predsjedniku Tuerku i da vjeruje kako može dobiti većinu glasova i formirati vladu.

Izvanredna sjednica slovenskog parlamenta koja će pokazati može li Janković formirati novu slovensku vladu ili će šansu možda dobiti desnica i bivši premijer Janez Janša čija Slovenska demokratska stranka (SDS) ima dva mandata manje od Jankovićeve počinje u 12 sati.

Janković će na početku predstaviti svoj program, a tajno glasovanje predviđeno je u večernjim satima.