POTPORA UHIĆENIMA I ZATOČENIMA

Tuđman pozvao na sutrašnji 'Mimohod potpore'

25.12.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat Miroslav Tuđman pozdravio je 'Mimohod potpore' te pozvao građane da se pridruže mimohodu hrvatskih branitelja koji sutra u Zagrebu organizira Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata u znak potpore uhićenim i zatočenim suborcima, izvijestio je danas Tuđmanov izborni stožer

Uhićenje Željka Sačića i čitav niz akcija institucionaliziranog nasilja, kako se napominje, nastavak je rada hrvatske Vlade po nalogu haaškog tužiteljstva, jer je glavni haaški tužitelj nedavno najavio još 17 slučajeva i procesuiranje 43 osobe.
'Smatramo nedopustivim da Sud radi po političkim, a ne pravnim kriterijima kao što je nedopustivo i Vladino prikrivanje informacija o tome od javnosti', stoji u priopćenju.

Napominje se kako Sud ne uzima u obzir međunarodno ratno pravo i zato ne sudi za agresiju i u njoj počinjene ratne zločine, nego sudi za zločin počinjen u ratu, odnosno za nedjela koja su rezultat ratnih okolnosti.

'Smatramo kako se takva suđenja nastavljaju, jer ne postoji akcijski plan za procesuiranje agresije, u kojoj je ubijeno 16 tisuća civila. Takvom politikom Suda agresor je aboliran od počinjenih zločina, a suđenjem samo za nedjela počinjena u obrani od agresije, a ne i agresoru, iskrivljuje se istina o Domovinskom ratu', navodi se.

Pritom se napominje kako sve dok hrvatska Vlada ne ustanovi akcijski plan za procesuiranje agresije da se protive otvaranju slučajeva na takav način jer je to u izravnoj opreci s hrvatskim suverenitetom.