MATE GRANIĆ NA HTV-U

'Tuđman jest bio bolestan, ali je odgovorno obavljao dužnosti'

31.07.2012 u 09:50

Bionic
Reading

Mate Granić, ministar vanjskih poslova u vrijeme potpisivanja sporazuma Tuđman – Izetbegović, opovrgnuo je u HTV-ovom Dnevniku 3 tvrdnje Vladimira Šeksa koji je rekao da je predsjednik Tuđman bio već teško bolestan i da nije shvaćao da poklanja hrvatski teritorij. 'Predsjednik Tuđman jest bio teško bolestan, ali je potpuno odgovorno obavljao državničke dužnosti', istaknuo je Granić

Gostujući na HTV-u, bivši šef diplomacije Mate Granić podsjetio je da su pregovori o razgraničenju s BiH 'počeli nakon incidenta kod Martin Broda, kad je u posljednji trenutak izbjegnut veliki sukob hrvatskih snaga i SFOR-a'. Poslije toga formirana je 'ad hoc' međudržavna komisija koja je počela pregovore pa je, kako navodi Granić, u manje od godinu dana identificirana granična crta od 1.001 kilometra

'Od sedam kritičnih točaka koje su referirali predsjedniku Tuđmanu i meni, nikakvih primjedaba nije bilo, osim na jednu točku, i to kasnije, nakon potpisivanja sporazuma', rekao je Granić.

Napomenuo je i da se 'hrvatski dio komisije izborio za to da prijedlog za razgraničenje na moru izradi Hidrografski institut iz Splita'.

'Predsjednik Tuđman se interesirao o tome tko je dao prijedlog. Interesirao se jesu li konzultirali lokalnu vlast. Dobili smo informaciju da je pažljivo konzultirana lokalna vlast i da su katastri pažljivo pregledani. Nakon toga predsjednik je odlučio potpisati sporazum', potvrdio je Granić.

Na upit ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most bez suglasnosti BiH, Granić je odgovorio potvrdno. 'Hrvatska treba obavijestiti BiH. Hrvatski prijedlog treba biti u okviru međunarodnih standarda. Prijedlozi trebaju biti takvi da trpe međunarodnu kritiku, dakle – imamo ga pravo graditi', kaže Granić.

Na konstataciju da se HDZ danas buni, a prije šest godina htio je ratificirati sporazum, Granić je rekao da je 'najvažnije strpljivo i na temelju argumenata otvoriti raspravu o tom problemu s BiH'.

Granica treba biti pravedna, a pravedna granica treba se odrediti na temelju činjenica. BiH itekako ima interesa i da granica bude pravedna i da ovaj problem riješi u dijalogu s Hrvatskom', zaključio je Mate Granić.