ODLUČENO JE

Tuđman će dobiti spomenik nasred splitske Rive!

05.07.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Split će, po svemu sudeći, ipak dobiti spomenik pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu, i to na centralnom mjestu na Rivi. Ako je i bilo sumnji u ostvarenje plana Željka Keruma, budući da je zbog ozbiljne bolesti jednog vijećnika ostao bez većine u Gradskom vijeću, one su se raspršile HDZ-ovom najavom da će u petak podržati inicijativu

Tuđman to zaslužuje jer je stvorio hrvatsku državu, to je povijesno opravdano, a nećemo ulaziti u to radi li se o politikantstvu i skupljaju li neki političke poene na ovoj temi', kratko i jasno je objavio šef gradskog HDZ-a Dujomir Marasović na konferenciji za novinare. Jasno, ne može stranka javno protiv svog prvog predsjednika, i to samo par mjeseci prije izbora.

Iako su prije samo par godina odlučili da je Tuđmanu mjesto na Trgu Hrvatske bratske zajednice, novom administrativnom središtu Splita. Dakako, kad se ono izgradi...

Marasović je stoga iskoristio konferenciju kako bi na pasja kola napao Luku Podruga, najviđenijeg gradskog ultradesničara i jednog od stupova Kerumove vlasti. I jedni i drugi kradu HDZ-ove glasove, pa se u Splitu ovih dana pokušava dokazati tko je desniji i 'državotvorniji'.

'Još 1995. godine Luka Podrug jedini je bio protiv inicijative da se pokojni predsjednik Tuđman proglasi počasnim građaninom Splita. Nije mi jasno što se u međuvremenu promijenilo, Tuđman ili Podrug?', zapitao je Marasović.

Uoči sjednice Gradskog vijeća u petak, na kojoj bi se trebala donijeti odluka o čak tri spomenika na Rivi i oko nje (Tuđmanu, papi Ivanu Pavlu Drugome te braniteljima i zaslužnim Splićanima) uzbunile su se građanske udruge koje već godinama zahtijevaju obnovu Bajamontijeve fontane.

Umjesto nje, barbarski srušene nakon Drugog svjetskog rata, Kerum na istom mjestu planira 'spomenik slobodi' - navodno, fontanu s 'puno glava' znamenitih Splićana te heroja Domovinskog rata. Društvo prijatelja kulturne baštine sutra će javno objaviti svoj stav.

Splitski parlament u petak će, dakle, raspravljati o spomenicima, no to je tek četrdeseta točka dnevnog reda. Kako je Kerumova većina vrlo upitna, sestra Nevenka trudi se što rjeđe sazivati sjednice i šalje poziv tek pri kraju svih mogućih zakonskih rokova, valjda kako se brat ne bi previše uzrujavao. A ni njemu ne ide baš najbolje: samo u prošloj godini uspio je gradski proračun napuniti sa 835 milijuna kuna, što je točno 330 milijuna manje nego što je planirao.