MEĐUNACIONALNO NASILJE

Tučnjava zbog 'turske kave' u BiH

24.08.2012 u 17:44

Bionic
Reading

Sud u Brčkom u Bosni i Hercegovini po prvi put je potvrdio optužnicu protiv muškarca hrvatske nacionalnosti čiji puni identitet nije objavljen a kojega se tereti za nanošenje teških tjelesnih ozljeda motiviran rasnom, nacionalnom ili vjerskom mržnjom, potvrdilo je u petak državno odvjetništvo dikstrikta Brčko, pri čemu je istaknuto kako su za ovakvo kazneno djelo propisane znatno teže sankcije od uobičajenih što je definirano zakonom usvojenim 2010. godine.

Optuženog se tereti se da je 22. ožujka ove godine u jednom ugostiteljskom objektu na području Brčkog teško pretukao drugu osobu, jer je naručila "tursku kahvu".

"Optuženi A.M. ... je rekao da konobarica neće praviti tursku kahvu, da oštećeni ide u Tursku ako hoće tursku kahvu, te ga istjerivao napolje govoreći da je to hrvatska kavana a ne turska, pa je očigledno motiviran predrasudama i razlikama vezanim za nacionalno podrijetlo i jezik koji je koristio K.S. prišao oštećenom i šakama mu zadao više udaraca u predjelu prsa, oborio ga na pod, te nastavio udarati nogama po cijelom tijelu", stoji u priopćenjuu državnog odvjetništva.

Dodaje se kako je A.M. napadnutome slomio lijevu goljeničnu i lisnu kost.

A.M. je potom komentirao kako napadnutome nije ništa, psovao mu je "balijsku mater" i poručivao "neka umre", stoji među ostalim u optužnici.