POŽAR PORED MAKARSKE

Nakon evakuacije u Tučepima, kreće evakuacija i podbiokovskih sela

19.06.2017 u 10:18

Bionic
Reading

Dok je tristotinjak vatrogasaca s Makarskog primorja i cijele Dalmacije nadgledalo požarište u Podgori jutros oko 2,30 sati vatra je izbila između Gornjih Tučepa i Makarske. Nošen jakom burom požar se proširio kućama i hotelima zbog čega su evakuirani gosti iz hotela Jadran, Neptun, Tamaris, te stanovnici istočnog dijela Tučepa. Požar je prijetio park šumi Osejava, ali su ga vatrogasci uspjeli ugasiti i dežuraju na terenu. Trenutačno gasitelji vode borbu s vatrom koja je zahvatila Park prirode Biokovo, a prijeti selu Kotišina iznad Makarske

Vatrogasci su mještanima i turistima u Kotišni kazali da napuste mjesto, javlja reporter Nove TV Mario Jurič koji je razgovarao i s turistima iz Češke koji su prije samo 9 sati stigli na svoj odmor na Makarsku rivijeru. No, ponovno su spakirali stvari i spremni su za odlazak.

Više od 200 vatrogasaca uspjelo je obraniti hotele i spriječiti da ih zahvati vatrena stihija.

U ranim jutarnjim satima vatra nošena burom širi se iz smjera Tučepa u pravcu Makarske, pa vatrogasci procjenjuju da će biti poteškoća u gašenju požara tijekom dana.

  • +33
Požar u Tučepima Izvor: Pixsell / Autor: IC/PIXSELL

Također navode kako u borbi s vatrom tijekom noći nitko od vatrogasaca i mještana Tučepa nije ozlijeđen.  

Vatrogascima je u pomoć stigla i vojska. U gašenju požara trenutno je angažiran jedan Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te 48 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih Namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH, priopćili su iz Ministarstva obrane.

Zbog velikog požara koji je buknuo na Makarsko područje stiže i potpredsjednik Vlade te ministar obrane Damir Krstičević koji će se u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Makarska (DVD) sastati s  glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, a potom obići požarište.