premještanje frontalnog sustava

Tuča, snijeg, bura, pad temperature, objavljen crveni meteoalarm za otoke

11.03.2019 u 18:25

Bionic
Reading

Preko Jadrana premješta se frontalni sustav i plitka ciklona, a dolaskom hladne zračne mase u unutrašnjosti zemlje temperature su pale 10 do čak 15°C stupnjeva

Dijelove Hrvatske pogodilo olujno nevrijeme u kombinaciji sa snažnom tučom. Slobodna Dalmacija piše da je tuče bilo i na splitskom području (padala je u Solinu), a također i oblinih padalina - i do 10 metara po kvadratnom metru.

Istramet pak javlja da je sredinom dana na Ćićariji došlo je do razvoja iznimno snažnog grmljavinskog sustava, kao da smo u srcu ljeta! Superćelijski sustav sporo je odmicao na istok, no istovremeno se obnavljao na istom mjestu.

Prema podacima Blitzortunga, zabilježeno je više od 2000 udara munja uz mjestimičnu silovitu tuču koja je stvorila tanji ledeni pokrivač. Nakon tuče, u zaleđu Matulja pala je i solika koja je zabijelila tlo. Za vrijeme tuče temperatura zraka snizila se na samo 0,5 °C. U Gorskom kotaru kiša je okrenula na snijeg uz stvaranje pokrivača.

Prema izvještaju HAK-a, snijeg pada u Lici i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Otočca. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Hrvatskog primorja i Dalmacije.

Zbog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale je DC3 – starom cestom kroz Gorski kotar.

Najniža temperatura izmjerena je u Zagorju na Ivanščici, gdje je u 15 sati bilo -3 stupnja Celzijevih.

U prognozi za utorak DHMZ kaže da će na Jadranu biti pretežno sunčano i vjetrovito, a drugdje djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku te uglavnom bez oborine. U noći i ujutro na jugu oblačnije, mjestimice još može pasti malo kiše ili poneki pljusak praćen grmljavinom, a u zaobalju i snijeg.

Na kopnu će puhati umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura i tramontana. Zbog toga je za unutrašnjost i najveći dio priobalja objavljen žuti, za srednju Dalmaciju narančasti, a za sve dalmatinske otoke crveni meteoalarm.

  • +30
Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Najniža jutarnja temperatura u utorak bit će od -1 do 4, u gorju malo niža, a na Jadranu između 3 i 8 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti od 7 do 12 °C.