Dosad izdano 153.000 propusnica

Trut: U Sisak i Petrinju krenuli statičari procijeniti stanje, izdane posebne upute za propusnice

28.12.2020 u 12:24

Bionic
Reading

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut rekao je u ponedjeljak da je prema Sisku i Petrinji, uz pripadnike državne intervencijske postrojbe, krenulo i devet inženjera statičara kako bi procijenili statičko stanje objekata nakon potresa

"Svi ljudski resursi i kapaciteti na području pogođenim potresom (vatrogasci, pripadnici Civilne zaštite i sl.) izašli su na teren i pružaju pomoć stanovništvu. Nema velikih konstruktivnih šteta i nema ozlijeđenih osoba", rekao je Trut na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH upitan koliko je pripadnika Civilne zaštite na terenu koji je pogođen jutrošnjim potresom.

Najavio je i da će tijekom dana će analizirati potrebe za pomoći koju će sukladno njima slati i na teren. Trut je istaknuo i da je jutros devet inženjera statičara krenulo sa pripadnicima državne intervencijske postrojbe krenulo prema Sisku i Petrinji kako bi procijenili statičko stanje objekata.

Petrinja: Statičari obilježavaju zgrade i kuće stradale u potresu Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Trut je, vezano uz izdavanje propusnica za putovanja između županija, kazao da su stožerima Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije izdali upute da se u prioritet stave zahtjevi koji dolaze od osoba koja imaju potrebu premjestiti se iz područja Sisačko-moslavačke županije ili imaju potrebu otići u tu županiju kako bi provjerili svoju nekretninu ili obišli svoju rodbinu.

Video: Edina Zuko/PIXSELL

"Svi oni koji će takav zahtjev dati trebaju misliti na mjere Stožera civilne zaštite RH i mjere koje se tiču koronavirusa", poručio je.

Trut je izvijestio i da je do sada izdano nešto više od 153.000 propusnica. Na sustav e-Propusnica došlo je 148.000 zahtjeva, a odobreno ih je 80.000 te je njih 65.000 odbijeno. Također, na e-mail sustav isto je došlo oko 150.000 zahtjeva za izdavanjem propusnice, a odobreno ih je 73.000.

  • +32
Sisak i Petrinja u potresu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Pozvao je građane da svoje zahtjeve za propusnicama prvenstveno upućuju preko sustava e-Propusnica jer preko njega u kraće vrijeme dobiju odgovore na svoje zahtjeve. Trut je poručio i da puno više problema imaju sa dobivanjem propusnica putem e-mail sustava jer ima slučajeva da jedna osoba šalje od osam do deset zahtjeva, a svi ti mailovi su neispravni (nemaju sve potrebne podatke) te šalju mailove na različite adrese pa se teško može utvrditi i točan broj zahtjeva.