srušila funtu

Truss: Trebala sam bolje pripremiti teren za gospodarski plan

02.10.2022 u 11:30

Bionic
Reading

Britanska premijerka Liz Truss u nedjelju je nastojala umiriti svoju stranku i javnost rekavši da je trebala učiniti više kako bi se bolje "pripremio teren" u pokušaju da se minimalizira reakcija tržišta zbog koje je funta pala na rekordno niske razine, a troškovi zaduživanja vlade porasli.

Prvi dan godišnje konferencije svoje vladajuće Konzervativne stranke, Truss, koja je na vlasti manje od mjesec dana, usvojila je blaži ton pokušavajući uvjeriti javnost da će se brinuti o njima tijekom teške zime i nakon nje.

No, ostala je pri svom "planu rasta" koji su investitori i ekonomisti kritizirali zbog milijardi funti dodatne potrošnje, nudeći vrlo malo detalja o tome kako bi se to kratkoročno isplatilo.

"Razumijem njihovu zabrinutost zbog onoga što se dogodilo ovaj tjedan", rekla je za BBC-jevu emisiju 'Nedjelja s Laurom Kuenssberg'.

“Ostajem pri paketu koji smo najavili i stojim pri tome da smo ga brzo najavili jer smo morali djelovati, ali prihvaćam da smo trebali bolje pripremiti teren”, rekla je.