MITO ILI POSLOVNI MANEVAR

Trumpovi savjetnici nudili Putinu penthouse kako bi namamili oligarhe da navale na stanove u istoj zgradi?

07.12.2018 u 22:20

Bionic
Reading

Inicijator ideje da se Vladimiru Putinu pokloni penthouse vrijedan 50 milijuna dolara u Trumpovoj poslovno-stambenom tornju u Moskvi izjavio je u četvrtak za američke medije kako 'nema pojma' je li plan o darivanju ikad predstavljen ruskom predsjedniku ili njegovim najbližim suradnicima.

Felix Sater, koji je u to vrijeme bio viši savjetnik tadašnjeg republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, kazao je za The Huffington Post kako je ideja o darivanju Putina bila tek 'puki marketinški koncept u ranoj fazi projekta'.

'Riječ je o marketinškom potezu i preliminarnoj ideji. Ništa više, ništa manje', izjavio je Sater za američki agregator vijesti i blog s lokalnim i međunarodnim izdanjima opisujući svoj sastanak u travnju 2015. s Trumpovim odvjetnikom Michaelom Cohen.

Sater je pojasnio da je mogućnost poklanjanja luksuznog stana u Moskvi bila jedna od brojnih marketinških ideja koje je raspravljao zajedno sa Cohenom. Osim darivanja ruskog predsjednika, Slater je sa Cohenom, prema vlastitom prisjećanju, diskutirao o ugradnji bidea u svaku kupaonicu nekretnina smještenih u Trumpovom neboderu u Moskvi te o mogućnosti pridobivanja rock zvijezda poput U2 ili Stinga kao gostiju pri otvaranju stabeno-poslovne zgrade.

Nekadašnji predsjednikov savjetnik je, također, kazao kako nije znao hoće li Cohen ili netko drugi iz Trumpovog uskog kruga suradnika predstaviti Putinu ideju o poklonu, još jednom naglasivši kako osobno o toj ideji nikad nije razgovarao s nekim osim s Trumpovim odvjetnikom.

Bivši Trumpov suradnik Felix Sater pojasnio je kako je cilj poklanjanja bio namamiti ruske oligarhe da kupuju stanove u Trumpovom tornju kako bi bili bliži ruskom predsjedniku.

Saterova potvrda o planu da se Putinu pokloni stan vrijedan 50 milijuna dolara donedavno je bila tek nagađanje o kojem je prošlog tjedna prvi izvijestio BuzzFeed. Savjetnikovova potvrda o mogućnosti da se ruskom predsjedniku pokloni luksuzan stan otvorila je, naime, mogućnost da američki predsjednik i njegova tvrtka Trump Organization odgovaraju za kršenje Zakona o inozemnim korupcijama koji zabranjuje podmićivanje stranih dužnosnika u zamjenu za poslovne ugovore.

Valja napomenuti kako je Rudy Giuliani, Trumpov aktualni odvjetnik i nekadašnji njujorški gradonačelnik, još do prije samo nekoliko dana snažno opovrgavao priče o pokušaju podmićivanja Putina.

Pojedini pravni stručnjaci ističu da potez Trumpovih savjetnika, ukoliko je jedini razlog poklanjanja penthousea bio marketinški manevar da se proširi posao, nije prekršaj opisan u Zakonu o inozemnim korupcijama. Da bi se prekršio zakon, naime, moraju postojati neprikladne koristi od samog poklona, poput poreznih olakšica i slično.

Također, još uvijek nije jasno je li Trump Organization doista ponudila Putinu luksuzan stan, osobito što su pojedini dužnosnici potvrdili kako je Cohen razgovarao s ruskim kolegama o toj ideji.

S druge, pak, strane pojedini pravni stručnjaci navode kako činjenica da do 'isplate' nikad nije došlo ne znači da manevar Trumpovih savjetnika neće biti pod povećalom američkog pravosuđa. Prema tamošnjem zakonu mito podrazumijeva i samu ponudu.

Valja podsjetiti kako je izgradnja Trumpovog tornja u Moskvi bila davni san tvrtke Trump Organization koja je u Rusiji pokušavala ishoditi potrebne dozvole tri desetljeća. Nakon što je Trump u ljeto 2015. objavio svoju predsjedničku kandidaturu, Sater je vidio priliku za oživljavanje izgradnje poslovno-stambenog nebodera.

'Pomislio sam kako bi Trumpovo ime u svim svjetskim medijima mogla privući pažnju. Rusi ranije ne bi živjeli u luksuznim stanovima samo zbog toga što na zgradi piše njegovo ime. Nakon što je postao predsjednik, uvjeren sam, mnogi bi Rusi platili za tu ekskluzivu', priznao je Sater.