ljuti zbog neiskrenosti

Trumpova administracija blokira prodaju izraelskih aviona Hrvatskoj?

06.12.2018 u 22:19

Bionic
Reading

Administracija Donalda Trumpa blokira prodaju 12 izraelskih borbenih aviona F-16 Hrvatskoj. Tako su barem izraelski dužnosnici rekli za portal Axios

Kako piše portal Axios, Trumpova administracija blokira pola milijarde dolara vrijednu kupnju izraelskih F-16 vojnih zrakoplova. To su autoru navodno rekli izraelski dužnosnici.

Američki dužnosnici tvrde kako je Izrael bio neiskren i pokušao zaraditi na račun SAD-a. Izraelski premijer Netanyahu je navodno o ovoj temi s državnim tajnikom Mikeom Pompeom razgovarao u Bruxellesu u ponedjeljak, i ovaj mu je rekao da se ne protivi prodaji, ali da je blokira američki ministar obrane James Mattis.

Podsjetimo, SAD mora dati dopuštenje Izraelu za prodaju zrakoplova trećoj zemlji tj. Hrvatskoj. Navodno je Trumpova administracija bijesna jer su Izraelci unaprijedili stare zrakoplove modernom izraelskom tehnologijom kako bi nagovorili Hrvatsku da kupi njihove zrakoplove, a ne američke. Amerikanci tvrde da Izrael nije smio prodavati zrakoplove bez njihov pristanka, a pogotovo ne na natječaju na kojem se i SAD natjecao.

Navodno je i hrvatska strana bijesna jer je posao zapeo i poslana je poruka Izraelicma da riješe problem što je prije moguće.

  • +5
F-16 Barak Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia