NEČISTA PROŠLOST

Trumpov ministar rada dao ostavku zbog nagodbe sa zlostavljačem Epsteinom

12.07.2019 u 17:44

Bionic
Reading

Američki ministar rada Alexander Acosta, zbog problematičnog vođenja pravosudnog predmeta protiv menadžera Jeffreya Epsteina zbog spolnog zlostavljanja maloljetnica, najavio u petak svoju ostavku.

"Jutros sam nazvao predsjednika i rekao mu da mislim da bi bilo najbolje da podnesem ostavku", rekao je Acosta iz vrta Bijele kuće gdje je bio s Donaldom Trumpom.

"Alex Acosta je bio jako dobar ministar rada", komentirao je američki predsjednik. Novi ministar rada postao je Acostin zamjenik Patrick Pizzella.

Acosta je u Trumpovom kabinetu od travnja 2017. a od 2005. do 2009. bio je savezni tužitelj na Floridi.

Tamo se prvi puta bavio slučajem Jeffreya Epsteina i optužbama protiv njega za spolne odnose s maloljetnicama.

Tada je postignuta izvansudska nagodba po kojoj je Epstein dobio 13 mjeseci zatvora, od čega je dobar dio proveo u svom uredu u Palm Beachu. Tužitelji su sporazum ispregovarali pod vodstvom Acoste.

Donald Trump Izvor: Pixsell / Autor: Alex Edelman/DPA/PIXSELL

Epstein je u ponedjeljak u New Yorku optužen za spolna zlostavljanja više desetaka maloljetnica i mogao bi biti osuđen na 45 godina zatvora.

Acosta je na kritike da je kazna 2008. bila daleko preblaga u utorak odgovorio da su Epsteinovi zločini grozni i rekao da mu je drago da tužitelji imaju nove dokaze i svjedočenja.